• Anna 48355 számú kérdése
  • 2018-07-14

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!
Házvásárlás előtt állok, viszont most derült ki az ingatlan hibája: a telken álló ház illegálisan lett felépítve több mint 10 éve, nincsen használatbavételi engedélye, se fennmaradási engedélye, ráadásul nagyobb is, mint az előírt 3% (külterület).
Az eladók emlegettek egy olyat, hogy ha egy épület 10 éve áll (és az be van bizonyítva), akkor nem büntethető és nem bontható le. Ez igaz? Emellett, ha én legalizálni szeretném majd a házat, akkor azt megtehetem így is, hogy nagyobb a ház alapterülete, mint az előírt? Vagy inkább hagyjam, és ne vegyem meg?... Az eladók semmiképp sem akarnak ezzel foglalkozni.
Köszönöm előre is válaszát!!
Tisztelettel: Anna

Kedves Anna!

Nem javaslom a vételt, ezt a helyzetet az eladóknak kell tisztázni és legalizálni. Amennyiben mindenképpen meg akarja venni, akkor is azt javaslom, hogy a szerződéssel együtt helyezze letétbe a vételárat, és vállalja be Ön a helyzet legalizálását. Ha sikerül, akkor a pénz felszabadítható letétből és kifizethető az eladóknak, ha nem ... nos akkor legyen meg az Ön lehetősége az elállásra, aztán majd akkor eldönti, hogy él-e vele vagy együtt él egy nem legalizált jogi helyzetű ingatlannal. Eléggé összetett és kockázatos az ügylet. Ha az irodánk segíteni tud a lebonyolításban, kérem, hogy keressen!
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: