• László 48358 számú kérdése
  • 2018-07-19

T. ügyvédnő/úr
Adott egy telek, melyen áll egy három szintes ház, valamint a telek sarkában egy régi sufniból kialakított fedett terasz. A ház két lakásból áll, a teljes alsó szint egy lakás, az emeleti két szint pedig egy másik lakás. Az ingatlan 1 helyrajzi számon van bejegyezve, melyen tulajdonosai 4000/10000 és 6000/10000 tulajdoni hányadban osztoznak. Jelenleg nagynéném, és én vagyunk a tulajdonosok. Az én részemben lakott haláláig, haszonélvezeti joggal nagymamám. Mielőtt nevemre került volna a részem, édesanyám és nagynéném nevén szerepelt, 1/2 1/2 arányban. plusz a teljes egészen nagymamámnak volt haszonélvezeti joga. Mivel még nem voltak tisztázva a tulajdonlási arányok, így készült egy szerződés, mely a már fent említett arányban rögzítette a tulajdoni hányadokat, felsorolva tételesen, kinek, melyik, mekkora m2 terület kerül kizárólagos használatába. (szoba, fürdő, stb. ennyi és annyi m2) Valamint nagymamám haszonélvezeti joga átkerült az édesanyám tulajdoni részére. Így, elvileg, letisztázódtak a tulajdoni viszonyok. A kert részt mindenki közösen használja, és használta eddig is.
Csakhogy!
Ebben a szerződésben van egy pont, mely szerint, nagymamám, és nagynéném kizárólagos és közös használatában áll, a kertben álló terasz. De ez a terasz, sem m2, sem elhelyezkedés, sem más paraméter alapján nincs pontosítva. Ezen szerződés után nem sokkal, került át édesanyám tulajdonjoga az én nevemre, nagymamám haszonélvezeti jogát megtartva. Nagymamám tavaly elhunyt, így megszűnt haszonélvezeti joga a már az én tulajdonomban álló részre.
Nemrégen nagynéném bejelentette, hogy szándékában áll a már említett teraszt körbeburkolni, és tárolóhelyiségként használni, kvázi raktárként. Mivel ez egy mindenki által használt pihenőhely, nem nagyon tetszik az ötlet. Ő viszont a már említett szerződésre hivatkozik, mondván kizárólagos használatában áll az építmény.
Kérdésem az, hogy megteheti e?

Kedves László!
A tulajdoni lap, a hivatkozott szerződés - és néhány további körülmény - ismerete nélkül csak tájékoztató jelleggel tudom azt mondani, hogy nem, erre nem terjed ki a nagynéni lehetősége az ingatlan használata kapcsán.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: