• Attila 48375 számú kérdése
  • 2018-08-04

Tisztelt Címzett!

Először is szeretném előre megköszönni a segítségét.

Röviden összefoglalnám a problémámat. Meghiúsult ingatlan adás-vétellel keresem meg. 2005-ben nagyapám akarta egy lakást megvenni. Mivel én és húgom kiskorúak voltak, édesapámnak kellett aláírnia a szerződést helyettem és húgom helyett, de ő se foglalkozott sajnos azzal, hogy rendbe ment-e az adásvétel. Az eladó hozta az ügyvédet, és a szerződéskötés, birtokbavetel után nem kért ki tulajdoni lapot.

Az én meg húgom nevére lett véve a lakás, és a közművek, közös költség a mi nevünkre szól, viszont 2010 környékén jött egy értesítés, hogy el akarják arverezni a lakást, mire az eredeti ügyvédet felhivta apám, és ő azt mondta, hogy elintezi a dolgot. Nagyapám már 2007-ben meghalt, viszont az idő nagy részében üresen állt a lakás. Aztán 2012-ben a válság után jelentkezett egy ausztrál vevő, de az ügyvédje megtudta, hogy nem a mi nevünkön van az ingatlan, mert az adásvételi szerződést formai hibásan adta be az eredeti ügyvéd, és a foldhivatal kért javítását se teljesítette, utána pedig az eredeti tulaj több tartozását is a lakásra terhelték.

2012-ben a vezetékneve után előkerítettem a tulaj rokonát, és a tulajt is. A rokontól már tudtam, hogy tudnak arról, hogy a tulaj parkolási bírságát és még egyéb otp-s tartozását ráterhelték a lakásra, szóval minimum rosszhiszeműek voltak, ha nem ez volt alapból a cél... Viszont 2012-ben az új ügyvédünk formailag helyes szerződését aláírta a tulaj, csak az a tartozás miatt nem lép életbe.

Ezután szerintem nem jó megközelítéssel, de az új ügyvédünk tanácsára az eredeti ügyvédet pereltük be úgy, hogy a biztosítója fizesse ki a tulaj tartozását, hogy életbe léphessen a szerződés, mert ezzel kárt okozott nekünk. Az intrum justitia nem adta ki pontosan a tulaj tartozásának mértékét, de tárgyaláson kívül már 2014-ben is 4-5 millióra mondták az üggyel foglalkozók, amikor még nem sokkal többet ért egyáltalán a lakás, mint ez az összeg. Az eredeti ügyvéd nem jött el egyszer sem a tárgyalásra. Olyan indokokkal, hogy nem ért minket kár, elévült már az ügy, stb. Az lett első és másodfokon is a döntés, hogy bár nem évült el az ügy, de nem ért minket kár. Édesapám kifizette a bírósági költségeket, és azóta is áll az ügy. Húgom használta a lakást, nem emelt szót ellene senki, az eredeti tulaj se akar kitúrni onnan minket, nem is láttuk 2012 óta.

A kérdésünk csak annyi lenne szerintem, hogy ha én veszem a kezembe a dolgokat, merre lenne érdemes mozdulni. Valószínüleg egy komolyabb ügyvédre lenne szükség, és vele folytatni a tulajjal szemben? Vagy a tulajt keressem meg újra, hogy ugyan mondja már meg, hogy milyen tartozásai vannak, mennyi, és mi a terve vele? Van esély rá, hogy elévül valamilyen tartozása? Vagy például azért is érdekelne minket ez, mert ha például csak 1-2 millió lenne, a jelen ingatlanpiacon még azt is megérné inkább kifizetni csak hogy a mi tulajdonunkba kerüljön a lakás. Elbirtoklásnak nem lenne esélye? Mert lassan 15 éve fizetjük a lakás minden költségeit.

Köszönjük szépen!

Üdv,
Attila

Kedves Attila!
A két adásvételi szerződés, az eladói oldal hagyatéki iratai (jegyzőkönyvek és végzés) és a tulajdoni lap jelenlegi állapota alapján lehet "kitalálni" a megoldást, vagy legalább az oda vezető utat. Az eléggé egyértelműen látszik, hogy indokolt az ügyvédi közreműködés, mert nem kizárható, hogy peres eljárás is szükséges lesz a tulajdoni helyzet rendezéséhez.
Ezen a fórumon jelenleg tehát nem sok érdemi segítséget tudok nyújtani, de az említett iratok birtokában szerintem tudunk majd segíteni.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: