• László 48388 számú kérdése
  • 2018-08-23

Testvérem van, akivel anyai ágon közösek, apai ágon nem / féltestvér ?/ státuszban vagyunk. Nics több testvérünk, se fél, se egész, összesen ketten élünk. Várható egy öröködöési eljárás. Ez sajnos a testvérem eltávozása révén várható
Testvérem engem nevez szóban örökösének, de iratot nemigen készit. Persze mert ki szeret a halálával még irásban is foglalkozni. KÉRDÉS. Ha nem nevez meg végrendeletében is örökösének , akkor hányan, milyen rokonok, vagy akár idegenek avatkozhatnak be az örökösödési végintézkedésbe. / ami nyilván ügyvédi eljárást igényel. /Van valami paralentia vagy ilyesmi, hogy nagyanyánkig minden leszármazottat lekérdeznek? Akkor én is meghalok, mielőtt a dolog véget érne.
Tehát a kérdésem: végrendelet nélkül rajtam kívül ki midenki avatkozhat még bele. / Ha lenne röviditési megoldás, azt nem ingyen akarnám. Köszönöm ha segit, vagy ha nem ért rá, akkor is. K.L.

Kedves László!

Az öröklési viszonyokat az életben maradó örökösök ismeretében lehet meghatározni. A testvére gyermekei, unokái, házastársa a törvényes öröklés rendjében megelőzik Önt, amelyet azonban végrendelettel felülírhat az örökhagyó. A szóbeli végrendelet a jelen - bár inkább csak sejtett - körülmények között érvénytelen lenne, így az írásbeliség nélkülözhetetlen - lenne - az érvényes végakarathoz.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: