• Brigitta 48443 számú kérdése
  • 2018-10-12

Tisztelt ügyvéd úr,
a (bekerített) telkünk mögötti földterület magántuladonban volt, majd garázstelekként értékesítették. A garázstelkek helyét már kijelölte a földmérő, ez alapján pontosan a kerítésünk tövében kapnának helyet a garázsok. Meg szeretném kérdezni:
1. Építhető garázs közvetlenül a telekhatárra, a kerítés tövébe vagy az építettő köteles egy minimális távolságot kihagyni?
2. Az építtető kötelezhet minket a kerítésünk elbontására, ha bizonyos munkákat csak így tudna elvégezni? Ha igen, jogosultak lehetünk kártalanításra?
3. Amennyiben a telekhatárra épülnének a garázsok, köteles vagyok a munkálatok idejére beengedi a telkünkre a munkásokat?

Köszönettel,
B.

Tisztelt Brigitta!
1. Annak a kérdésnek a megválaszolása, hogy milyen épület hogyan építhető az adott település helyi építési szabályzata és az úgynevezett települési részletes rendezési terve alapján dönthető el. Szükség van még az ingatlanok pontos címére is.
2. A rendelkezésre álló információ alapján úgy gondolom, hogy a kerítés elbontására nem kötelezheti Önöket az építtető, de az adatok pontosabb ismerete szükséges, ahhoz, hogy ezt a kérdést meg tudjam válaszolni.
3. A Ptk. 5:25. § [A szomszédos telek igénybevétele]
(2) szerint: "A tulajdonos a szomszédos földet kártalanítás ellenében használhatja, ha ez a földjén való építkezéshez, bontási, átalakítási vagy karbantartási munkálatok elvégzéséhez szükséges."

A fenti problémákkal javasolom, hogy forduljon ügyvédhez.


Tisztelettel
dr.Szőllősi József ügyvéd
8200 Veszprém, Budapest út 8. II/217.
+36 30 2244 843

drszollosi@hotmail.com

Közösségi oldal: