• Edit 48453 számú kérdése
  • 2018-10-29

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A telekszomszédunk keresetet adott be ellenünk. Szolgalmi utat szeretne az udvarunkon keresztül. Természetesen mi ezt nem szeretnénk, ezért nagyon körültekintően elkészítettem az ellenkérelmet. Csatoltam minden dokumentumot, ami a rendelkezésemre állt, fényképeket készítettem, pontosan megfogalmaztam az ellenérveimet. Október 31-re kitűzték a perfelvételi tárgyalást. Gondolom, a felperesnek is megküldték másolatban a beadványomat. Tegnap felhívott, hogy az ügyvédje megfogalmaz valamit, hogy 4 hónapra szüneteltessük a pert, mert ő mindenképpen el akar állni tőle, és négy hónap múlva a megszüntetést fogja kérni.

Nem értem. Először is, akkor miért nem áll el most azonnal? Miért jó neki az, ha közös megegyezéssel kérjük a szüneteltetést? Milyen megoldással van lehetőségem arra, hogy többé ne lehessek alperes ebben az ügyben, azaz mi az útja annak, hogy a bíróság kimondja, hogy nem kaphatnak úthasználati szolgalmat a jövőben sem? Ha végig megy a per és megnyerjük, akkor az örök érvényű? Esetleg kell viszontkeresetet beadni? Egyelőre nem vontunk be jogi képviseletet, mert annyira abszurdnak tűnt a per.

Előre is köszönöm a válaszokat!

Üdvözlettel: Edit

Tisztelt Edit!

Véleményem szerint nem érdemes a szüneteltetéssel élni, ezzel csak az idő menne. Ön akkor nem lesz később alperes egy hasonló tárgyú perben, ha a bíróság érdemben döntést hoz a felperes keresetét illetően - és azt várhatóan elutasítja. A jogerős döntéssel ítélt dolog lesz a felperes kereseti kérelme, azaz később ilyen alapon már nem tud sikerre pert indítani Ön ellen.

A jogerős ítélet azt jelenti, hogy a rendelkezésre álló körülmények (bizonyítékok alapján) a bíróság véglegesen eldönti az ügy vitás kérdéseit. Persze, később merülhetnek fel olyan új körülmények, amelyek egy új per indítását indokolhatják, de a most lefolytatott bizonyítás alapján felvett tényállásról a bíróság végleges döntést fog hozni.


Tisztelettel
dr. Forgács Gábor ügyvéd
H-7045 Györköny, Fő u. 491.
+36 20 3890254

gforgacs@t-online.hu

Közösségi oldal: