• Tünde 48457 számú kérdése
  • 2018-11-02

Tisztelt Ügyvédnő!
Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy édesapamnak van Budapesten osztatlan tulajdonú ingatlana amelyet édesanyától örökölt több mint 20 éve.Az ingatlanból részét sosem kérte a testvérétől és nevelőapjától.Időközben elhunytak mind ketten és a testvére 2 nagykorú gyermeke örökölt illetve az élettarsa is vásarolt a hazból 4.20 részt. A kérdésem az lenne hogy apukámnak a tulajdonát bútorait a házból kidobálták,az ingatlant teljesen leamortizálták és ez még nem elég mindenféle idegen embereket költöztetnek a házba,200 km van köztünk hazudoznak mindenről.Annak ellenére hogy apukam nem egyezett bele.Ez esetben mik a jogaik édesapamnak.Köszönöm válaszát.Tisztelettel Tünde

Tisztelt Tünde!

A 20 évvel ezelőtt öröklés címén szerezte az apja nyilván a bútorokat és az ingatlanban, amik minden bizonnyal nem voltak felsorolva a hagyatéki eljárásban, ezért nem igazolhatóak vita esetén. Emellett nem tudni az értéküket, és az se biztos, hogy megvannak még. Ingót egyébként 10 év alatt el lehet birtokolni, ezért bárki is használja, ha még megvannak, simán hivatkozhat elbirtoklásra.

Ingatlan esetében 15 év az elbirtoklási határidő, tehát akár az is bekövetkezhetett.

De, az elbirtoklásra hivatkozzon a másik fél, ha akar. Az Ön édesapja a tulajdoni hányada alapján kérhet bejutást, kulcsot, illetve a tényleges használótól, ha nem kap kulcsot, akkor többlethasználati díjat is kérhet.

Én azt javaslom, hogy kérjen írásban bejutási lehetőséget az ingatlanba, azzal, hogy amennyiben x nap alatt ezt nem teszik lehetővé, akkor meghatározott összegű használati díjat fog kérni. A használati díj annak a bérleti díjnak az arányos része, amennyiért az ingatlan bérbe lenne adható. Pl. az egész lakásért lehetne 150.000.-Ft bérleti díjat kérni, és az apjának 1/4-ed része van, akkor 37.500.-FT a havonta az Ön apjának járó összeg.

Azt is javaslom, hogy az apja kössön adásvételt pl. Önnel, és adja el Önnek a tulajdoni hányadát, ha ugyanis a tulajdonos rendelkezik a részével, akkor az új szerzővel szemben nem hivatkozhat senki az elbirtoklásra. Illetve van elővásárlási joga a tulajdonostársaknak, de az már részletkérdés, mert ha valamelyik tulajdonostárs megveszi az apja részét, akkor a probléma megoldva, a tulajdoni hányad értékesítve.


Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

drkoczkajudit@gmail.com

Közösségi oldal: