• Ildikó 48469 számú kérdése
  • 2018-11-14

Tisztelt Ügyvéd úr!
Szeptember elején eladásra került lakásunk, a szerződést ügyvéd előtt kötöttük. A vevő a vételár egy részét hitelből kívánta fedezni. Hárman vagyunk tulajdonosok, öcsém (1/4), édesanyánk (1/2) és én (1/4). Édesanyánk sajnos időközben elhunyt. A vevő a héten közölte, hogy a banktól nem kapja meg a hitelt, mert az ingatlant az értékbecslő alulértékelte. Új bankhoz fordult. Azzal fenyegetőzik, hogy a szerződésben megjelölt napi kötbér igényét be fogja nyújtani, úgyanis a kiköltözés határideje december 17.
Kérdésem lenne, hogy ha a hagyatéki tárgyalás a lakás árának kiegyenlítéséig nem történik meg, nincs a kezünkben hagyatéki végzés, joga van-e a vevőnek kötbért követelnie? Amennyiben a vevő nem kapja meg az "újabb" banktól sem a hitelt, és nem tudja saját erőből a maradék vételárat kifizetni, a kifizetett foglalót vissza kell-e adnunk?
Válaszát megköszönöm.

Kedves Ildikó!
Az adásvételi szerződés ismeretében lehet pontos választ adni, de alapesetben a vevő ne követelje az ingatlan birtokát, amíg a vételárat nem fizette meg.
Az édesanyja halála viszont az adásvételi folyamatot "elnyújtja", a hagyatéki eljárás lezárultával lehet azt lezárni, bár ez egyik fél felelősségét sem veti fel. Jelen helyzetben a bank sem fog fizetni, véleményem szerint. A meghiúsulás - ha bekövetkezik - egyik fél felelősségét nem veti fel, így a foglaló visszajár a szerződés megszűnése esetén, de nem kell azt kétszeresen visszaadni. DE: Ismét hangsúlyozom, hogy az adásvételi szerződés rendelkezései az irányadók.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: