• Tamás 48495 számú kérdése
  • 2018-12-06

Tisztelt Ügyvédi Iroda!

Egy újépítésű lakás megvásárlása során felmerült probléma kapcsán szeretnék Önökhöz fordulni. A lakás jelenleg kb. 95%-ban készen van, használatbavételi engedéllyel rendelkezik, a műszaki átadás még nem történt meg. Mivel az átadás kb. fél éves csúszásban van, a generálkivitelező engedélyével idő előtt beköltöztünk. A bent lakás elején komoly eltéréseket fedeztünk fel, többek között kiderült, hogy nem a tervben építőanyagokat használták, az épület hangszigetelése és hőszigetelése kritikán aluli. Ezt független szakértői vizsgálat is alátámasztja. A hibákat a kivitelező szóban elismerte, és ígéretet tett a kijavítására. 6 hónapig hitegetett minket azzal, hogy "majd jövő héten javítja". Legutóbb azt mondta, hogy csak akkor javítja, ha a vételár utolsó részlete is megérkezik. Jelenleg az utolsó részlet kifizetése előtt állunk, de igencsak szkeptikusak vagyunk, tekintve, hogy időközben kiderült, hogy a szomszédokkal is ugyanezt a játékot űzte, és végül semmi sem teljesült. Ezért úgy döntöttünk, hogy az utolsó részletet mindaddig visszatartjuk, amíg a hibákat ki nem javítja. A kivitelező ezt nem fogadja el, határozottan kijelentette, hogy addig nem javít semmit, amíg nem kapott meg minden pénzt, ha nem utalunk, akkor eláll a szerződéstől és eladja a lakást másnak.
Mit gondolnak, mit lehet tenni? Lehet annak bármilyen jogkövetkezménye, ha az utolsó részletet hibás teljesítés miatt visszatartjuk? Vagy nincs más megoldás, mint fizetni, és a többi 16 elégedetlen lakástulajdonossal együtt pert indítani? Segítségüket nagyon köszönöm!

Kedves Tamás!
Róka fogta csukának tűnik az ügy, de sajnos nem az. A vevő kötelezettsége a vételár megfizetése a szerződés rendelkezései szerint. Amennyiben nincs szerződéses lehetőség az összeg időszakos vagy végleges visszatartására, úgy azt meg kell fizetni. A jótállási (garanciális) kérdések megoldása ettől független, azok kijavítására fel lehet/kell szólítani az eladót - javaslom, hogy a kommunikáció mostantól kizárólag írásban történjen - a felhívás eredménytelensége esetén pedig el lehet gondolkodni a különböző vevői lehetőségek alkalmazásán.
Ügyvéd jogi képviselő igénybevétele a fenti probléma kapcsán indokolt lenne.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: