• Zsanna 48510 számú kérdése
  • 2019-01-11

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Van egy sorházi lakásunk, mely 50%-ban édesanyám, 25-25%-ban a húgom és az én nevemen van. Húgommal mi más városban lakunk albérletben, jelenleg édesanyám egyedül lakik a lakásban. A férjemmel mi szeretnénk beköltözni a sorházi lakásba úgy, hogy bizonyos átalakításokkal (pl. tetőtér beépítése) édesanyámnak és nekünk külön-külön életteret alakítunk ki. Ezt anyám is támogatja, és nekünk is jobb lenne, ugyanis saját lakás vásárlásához elegendő anyagi hátterünk sajnos nincs, a sorházhoz viszont érzelmileg is nagyon kötődünk, ezért nem szívesen adnánk el, plusz segíthetnénk édesanyámat, ahogy egyre idősebb lesz, stb. stb. Egyelőre a húgomnak sincs semmilyen ellenvetése, mert ő nem szeretne visszaköltözni (viszont még otthonának tekinti, alkalmanként hazajár, ahogy én is.)
A kérdésem azzal kapcsolatos, hogy bár még csak terv szinten gondolkodunk a költözésen, és teljes a családi összhang, nem szeretném húgomat "kisemmizni", érdekelne, hogy milyen módon lehet a költözésünk után úgy rendezni a tulajdoni viszonyokat és megállapodni az anyagiakról, hogy az mindenkinek megfeleljen.
Ami biztos, hogy egy összegben nem tudnánk kivásárolni jelenleg a húgom negyed részét, megtakarításunk elmenne a felújításra. Úgy számolunk, hogy férjemmel részletekben kifizetnénk neki a negyedét, ha meg majd (remélhetőleg sokára) öröklésre kerül sor, akkor meg marad egy negyed, amit meg csak akkor fizetnénk ki. Ez viszont azt jelentené, hogy ő sokáig nem jut nagyobb összeghez egyszerre... Ha neki ez megfelelne, alapból csak akkor vágnánk bele közös megegyezéssel. Viszont felmerült a kérdés, hogy hogy számoljuk ki az ő részét? Rögzíthetjük a lakás jelenlegi (költözéskori) értékét vagy ahogy telik az idő, és egyre drágulnak a lakásárak, mindig ahhoz igazítva fizessünk neki? Ha mi fizetjük a tetőtér beépítését és később minden javítást, felújítást, és ezzel nő a lakás értéke, akkor a húgomnak a megnövelt érték jár? Most nem ezt gondolja, de mi van, ha egyszer húgom mégis azt mondja, neki egyben kell a pénz és adjuk el a lakást (pedig mi évek alatt berendezkedünk, családot alapítunk benne és érzelmileg is nagyon kötődünk hozzá)...
Jogi szempontból mennyire kell és lehet rendezni ezt a helyzetet?

Köszönöm a választ!

Hamarosan válaszolunk kérdésére!