• Ripi 48511 számú kérdése
  • 2019-01-13

Egy rémtörténetnek tűnő eseménysorozatot próbálok meg érthetően vázolni.
Létrejött a XIII. kerültben, megegyezően az utca házszámmal egy Kft. Ez a Kft volt a kivitelező. A beruházó egy másik cég, és a hitelt a házépítéshez a Takarékszövetkezet adta. 100 millió Ft-ot lehet látni a telekkönyvben, mint jelzálogjogot.

A Kft normál esetben megépíti a házakat, eladja a lakásokat, kap használatba vételi engedélyt, majd ebből alakul át Társasházzá a lakóház lakásainak tulajdonosaival.

Ezzel szemben a kövekező történt. 2011-ben kötöttek szerződést, azzal, hogy 2012-re elkészül a ház. 2012-ben még csak szerkezet kész volt. Teltek az évek, nem nagyon történt semmi, majd összeálltak 5-en fiatalok a házból ügyvéddel, a Kft-vel és a Takarékszövetkezettel kötöttek egy háromoldalú egyezséget. Ebben az állt, hogy a fiatalok kifizetik a lakásukat, a Takarékszövetkezet meghatározott, elkülönített bankszámlájára, amiből kizárólag a társasház befejezésére lehet a pénzt költeni. A Takarékszövetkezet vállalta, hogy kiadja a gyerekeknek a tehermentesítő nyilatkozatot a lakásaikra. A Kft vállalta, hogy befejezi. Ehhez képest a Takarékszövetkezet a pénzt letartóztatta (a gyerekek saját erőből fejezték be a házat....), a Kft nem csinált sok mindent, jelenleg a cégbíróság kényszertörlése alatt áll (gondolom nem adtak bevallásokat évek óta, ilyenkor ez az eljárás...)
2015-ben a még be nem olvadt Takarékszövetkezet tudtával a kft jegyzőkönyvvel birtokba adta a lakásukat már teljes mértékben az elkülönített bankszámlára kifizető fiataloknak, akik a mai napig lakják.
Közben a Takarékszövetkezet, a beolvadt utódja eladta egy Faktoring cégnek, nem tudni mennyiért XIII.kerületi címen nyilvántartott tartozást hrsz szerint. A Faktoring cég végrehajtást kért. A végrehajtó pedig végre akart hajtani. Erre a gyerekek indítottak egy pert a Faktoring cég ellen, és kérték a végrehajtás felfüggesztését is persze, és bemutatták az összes okiratot a bíróságnak, amivel igazolták, hogy ők fizettek, és ígéretet kaptak a teljes jelzálog alóli mentességre. Ez a per folyik.
Az építési engedély is lejárt, nincs meg aki azt anno kérte, akkor ki kérhet egyáltalán használatba vételi engedélyt? És hogy? Mit tanácsolnak, mit tegyenek még, amivel közelebb kerülnek a társasházzá alakuláshoz?

Kedves Ripi!

A válasz nagyon egyszerű: Bízzanak meg egy ügyvédet, aki mind tanácsadással, mind perbeli képviselettel a rendelkezésükre tud állni. A probléma olyannyira szövevényes, ráadásul az alapokiratokat sem ismerem, így felelőtlenség lenne ennél többet mondani.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: