• Sándor 48523 számú kérdése
  • 2019-01-21

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Amennyiben bizonyítani tudom, hogy szövetkezetünk elnöke nem csak az éves beszámoló közgyűlésre, hanem az utolsó, évközi rendkívüli közgyűlésre is meghívta szövetkezetünk nem tag tulajdonosait (és a közülük megjelentek még szavaztak is majdnem minden napirendi pontban), akkor jogosan támadható meg a teljes közgyűlés bíróság előtt? Úgy vélem, hogy ez súlyos jogsértés.
És ha igen, akkor a közgyűlés jogszerűtlen összehívása kimeríti a tisztségviselők kötelességeik megszegésének fogalmát, és így a közgyűlés a feltételesen megnyert peres eljárás után a tisztségviselővel szembeni kártérítési igényét (a peres eljárás költségét) jogosan érvényesítheti bíróság előtt? Vagy ezért a közgyűlés felelős? Ki a felelős, ha az elnök rosszul tájékoztatja a lakástulajdonosokat arról, hogy kik szavazhatnak a közgyűlésen, a jogsértés ellen felszólalókat pedig személyeskedő hangnemével lehetetleníti el a tájékozatlan lakók előtt?
Illetve tisztségviselő választásnál kötelező a megüresedett posztot meghirdetni a tagok között, kötelező jelölő bizottságot felállítani, vagy elegendő a (vezetőség által kiválasztott) jelölteket a közgyűlésen bemutatni? Előírja valamilyen törvény a jelölő bizottság választását, vagy azt kihagyhatja egy belső szabályzat?
Önök vállalnak ilyen ügyet, ügyeket (közgyűlés megtámadása, kártérítési igény érvényesítése)?
Még nem telt el a 60 napos perindítási határidő, de tisztelettel várom mihamarabbi válaszát!

Kedves Sándor!
Tekintettel a kérdés összetettségére és arra a tényre, hogy az okiratokat nem ismerjük, de jogosnak tűnő igényei merültek fel, így visszadobnám a labdát, és javaslom, hogy a következő lépés a megfelelő ügyvéd kiválasztása legyen. Mi most ebben némi kapacitáshiány okán nem tudunk segíteni, de ha ír nekem egy e-mailt, akkor adok elérhetőséget a terület szakértő ügyvédhez.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: