• Péter 48549 számú kérdése
  • 2019-02-24

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Három évvel ezelőtt vásároltam egy a tulajdoni lapon 36nm-esnek feltűntetett lakást, egy régi építésű társasházban. Nemrégiben, egy közgyűlés során tudomásomra jutott, hogy az előző tulajdonos állítólag arrébb mozgatta a lakás egyik falát, ami egy nem használt (lezárt) közfolyosóból vett el területet. Megmérve a lakás területét, a fentinél kb. 4 négyzetméterrel több adódott. Amikor megkérdeztük a volt tulajdonost, azt mondta, hogy egy fürdőszobai átalakítás során valóban hozzányúlt a falhoz (több, mint tíz éve), de csak plusz szigeteléssel látta el és ablakot nyitott rajta. (Természetesen erről semmilyen bejegyzés nem szerepel sem a tulajdoni lapon, sem az alapító okiraton.) Tény ugyanakkor, hogy a ház alaprajza (ami az alapító okirat egy melléklete) több helyen is tudottan hibás – a korábbi közgyűlésekről elérhető dokumentumokat átnézve, többször is felmerült ezek korrigálása, de mindig leszavazásra került.
A közgyűlésen nem merült fel, hogy a társasház bármilyen jogi lépést szeretne kezdeményezni, mi viszont szeretnénk, ha ez a helyzet megnyugtatóan rendezésre kerülne, mert néhány éven belül szeretnénk eladni az ingatlant.
Ebben szeretném a tanácsát kérni. Milyen lépéseket javasol? (Pl. érdemes-e/egyáltalán lehetséges-e pert indítanunk az előző tulajdonossal szemben?) Milyen követeléssel élhet felénk a társasház? Ha szeretnénk eladni a lakást, mit kell ilyen helyzetben az adásvételi szerződésbe foglalni?

Válaszat előre is köszönöm: Péter

Kedves Péter!

A megnyugtató és végleges megoldás az lenne, ha a társasházi alapító okirat módosításával legalizálnák a lakásméret eltérése által okozott anomáliát. Ehhez feltehetően fizetési kötelezettség is párosulna a TH felé, hiszen egyközös tulajdonba tartozó részt "privatizált" az előző tulajdonos. A fenti eljárás költségeit érvényesíteni lehet a korábbi tulajdonossal szemben, akár bírósági utat is igénybe lehet ehhez vetni.
Ha eltekintenek a rendezéstől, úgy egy eladás esetén a korrekt tájékoztatást tartom legfontosabbnak, mivel az bármilyen későbbi kellemetlen következményt ki fog/tud zárni.


Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: