• Attila 48585 számú kérdése
  • 2019-03-26

Tisztelt Ügyvéd Úr/Ügyvédnő!

Azzal a problémával fordulok Önökhöz, hogy van egy nagyapámtól örökölt, 2005-ben vásárolt ingatlanom, amit formai hibás szerződés miatt nem jegyzett be a Földhivatal. Ezért az eredeti tulajdonos maradt az ingatlan tulajdonosa, és az ő tartozásait ráterhelték az ingatlanra. Az én családom használja az ingatlant, és fizeti a terheit 2005 óta, azonban a tartozások miatt nem kerülhetett a mi nevünkre az ingatlan. 2012-ben a probléma nyilvánosságra kerülése után ismét találkoztunk a tulajokkal, és írtunk egy már formailag helyes szerződést, utalva benne a 2005-ös problémákra, azonban a tartozás miatt ez a szerződés sem lépett életbe, nem lett beadva a Földhivatalhoz. Idén végül jelentkezett az eredeti tulajdonos, hogy rendezte a tartozásait, és partner benne, hogy rendeződjön az ügy. A kérdésem az lenne, hogy életbe tud az adasvételi szerződés úgy lépni, hogy ha nem is a 2005-ös, de legalább a 2012-es dátumot fogadják el a szerződéskötés időpotjának? Mert ha új szerződést kellene idén írni, akkor mostantól számolnák az 5 éves időtávot, amíg SZJA-t kellene fizetni az ingatlan értéke alapján annak eladása után úgy, hogy lassan 15 éve fizetjük annak rezsijét.
Köszönöm!

Üdv,
Attila

Kedves Attila!

Tekintve, hogy kb. 14 éve nincs bejegyzett tulajdonjoguk az ingatlanon, azaz bármikor elveszíthették volna azt egy végrehajtási eljárás során, meglehetősen marginális kérdésnek gondolom a megszerzés utáni eladás nyomán fizetendő adó kérdését.
Elsőként lóhalálában rohanni kellene egy ügyvédhez a korábbi szerződéssel, hogy az alapján megállapítható legyen, hogy kell-e és milyen tartalommal bármilyen további okirat, vagy a jelenlegi - azaz a 2012-s - alkalmas a bejegyzésre. Bármelyik megoldás is valósul meg, a tulajdonjog bejegyzését követően ráérnek az adó kérdésével foglalkozni, amelyet egyébként nem az eladás értéke, hanem az eladáson realizált jövedelem után kell fizetni.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: