• András 48602 számú kérdése
  • 2019-04-13

Tisztelt Ügyvédi Iroda!
Egy elég bonyolult ügyben fordulok önökhöz. Közel 25 évvel ezelőtt a dédszüleim örökségéből lett véve egy ingatlan. Amit a nagymamám vett a lányának.
Ő lenne az én anyukám. Aki sajnos nem jó viszonyt örvend a családdal. Így velem se.
Jogilag nincs apa a családban.
Kiköltözött 6 éve külföldre, itt hagyva engem az ingatlannal és annak hitelével. Amit én erőimhez képest megpróbáltam törleszteni. Ez ilyesfajta megállapodás volt, hogy akkor maradhatok ott( ahol be voltam jelentve születésem óta)
A probléma az, hogy odáig jutott a viszonyunk, hogy inkább kijelentettem magam az ingatlanból...Viszont, amíg a nagymamám nem fogadott be és jelentettet be addig nem volt jogi címem. Ez most annyira nem is fontos. A probléma az, hogy már 5. éve albérletezek, tudva, hogy ott egy lakás, ami mint első szülött gyerek és az utolsó is valahol jogilag engem illet. Nem szeretném ha más kezébe kerülne.
Ez ügyben kérnék segítséget. Van e valamilyen megoldás, vagy eljárás illyes fajta helyzetekben.
Tisztelettel!

G.András

Kedves András! A nagymama él még? Ha igen, akkor az ajándékozási szerződés - mert a nagymama gyakorlatilag ajándékozott a lakásvásárlással - felbontását, esetleg az ajándék visszakövetelés iránti per lehetőségét kellene megvizsgálni. A per természetesen csak akkor lehetőség, ha az érintettek közös megegyezéssel nem tudnak egy, mindenki számára elfogadható megoldásban megállapodni. Ha a nagymama már nem él, úgy az édesanyja tulajdonjoga tulajdonképpen az Ön részéről - jogi értelemben - nem vitatható, nem lehet azzal kapcsolatban most igénye. Természetesen rendezhetik az ingatlan jogi helyzetét peren kívül, de peres úton nem látok Önnek esélyt semmire - az édesanyja életében. Az ő majdani halálával ön fogja örökölni a hagyatékát, azaz a halála pillanatában meglévő összes vagyontárgyat. Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: