• Judit 48605 számú kérdése
  • 2019-04-14

Kedves Ügyvéd úr!

2012. májusában meghalt édesanyám, utána a testvéremmel együtt örököltünk egy 36 nm2-es panellakást. Megállapodás alapján, amíg bátyám Mo.-on tartózkodik, addig lakhat a lakásban, így az ingatlan fenntartási költségeit (közös költség, távhőszolgáltató ...stb.) ő is fizeti. 2016-ban végleg külföldre költözött, de akkor úgy tájékoztatott, hogy továbbra is ő fizeti a lakás költségeit. 2019-ben szembesültem azzal a ténnyel, hogy semmit nem fizetett. A ház közös képviselője ügyvédi megkeresés, illetve végrehajtó által követelte 2016-tól a közös költséget, illetve a távhő szolgáltató is megkeresett, hogy tartozásunkat fizessük ki. Mindkét esetben bírósági eljárás folyt ellenünk. Én erről nem tudtam. A bátyámat nem találták, ezért mindkét esetben engem köteleztek arra, hogy fizessem ki a tartozásokat. Mint utólag kiderült, a bátyám anyukám halála után nem is lakott a lakásban, de költségeket 2016-ig fizette (megjegyzem, hogy bátyámmal nem tartjuk a kapcsolatot). A tartozást így nem vitatom, mindenben közreműködő voltam, viszont a közös képviselőről, illetve ügyvédjéről ez nem mondható el.

A kérdéseim a következők:

1) Mivel a tartozást nem vitattam, illetve kész voltam a tartozás rendezésére, ennek ellenére, mind a lakásra, mind a házamra (ahol lakom és ami 100 %-ban az én tulajdonom!!) jelzálogot jegyeztettek be. A lakáson kivül jogos volt-e, jelzáloggal terhelni a 100%- ban tulajdonomban lévő házamat?

2) A végrehajtótól megtudtam, hogy a bátyámat mind a mai napig keresik a tartozás rendezésre, így pontosan nem tudható mennyi a tartozás összege, csak az amit az én terhemre róttak ki. Ügyvédtől csak arról tájékztatott, hogy addig nem fogják le venni a jelzálogot a lakásról meg a házamról, amíg a bátyámtól is be nem hajtják a tartozás összegét. A tartozást valakinek ki kell fizetnie (ha a bátyámat nem találják, valószínüleg majd én leszek az). Jogos-e, ha pontos tartozásról nem adnak információt?

3) A távhő szolgáltatótól megtudtam, hogy az által díj 2 összegből tevődik összeg: a fűtésből és a meleg víz használatból. Mivel 2012. májusa óta senki nem lakott a lakásban, meleg víz szolgáltatásról nem lehet beszélni, ezért csak a fűtést után kellett volna fizetnünk. Azt is megtudtam, hogy a szolgáltatás kifizetése hogy zajlik. Javasolták, hogy a közös képviselővel egyeztessünk, a meleg víz használatot átmenetileg, míg nem laknak a lakásban szüntessük meg. Visszamenőleg egyeztessünk, a díjak megállapításáról, azoknak esetleges visszatérítéséről. Jogosan kérhetjük-e 2012-ig visszamenőleg a meleg víz után befizetett összeg kompenzálást a közös képviselőtől?

4) Az ügyvédtől, kértem a közös képviselő elérhetőségét, és azt hogy közös képviselő 2012. óta nyilvántartott távszolgáltatónak fizetett költség kimutatását mutassa meg, részletezze, hogy ezek a havi díjak hogy jöttek ki, mennyi lett pontosan befizetve, illetve hogy a jövőbeni tartozásokat elkerüljük mennyit kell fizetnünk és a távszolgáltatás díját, hogy tudjuk korrigálni. Az ügyvéd, a közös képviselő kilétét és elérhetőségét nem árulta el. Az ügyvéd jogosan jár el, ha a közös képviselő kilétét, elérhetőségét titkolja, illetve a közös képviselővel együtt a további együttmükődést megtagadja?

A válaszát előre is köszönöm.

Kedves Judit!
Válaszok a kérdései sorrendjében:
1. Igen. Bár némileg túlzónak tekinthető, hogy mindkét ingatlanra ráterhelték, de jogi akadálya nem volt. Ettől függetlenül helye lenne egy végrehajtási pernek, ami korlátozni a vh.-jogot a lakásra. Az esetleges árverés után egyébként a tartozásokat a végrehajtó nyilván levonja, és ezáltal a ház mentesül a további végrehajtási cselekmény alól.
2. Nem. Meg kellene adnia a végrehajtónak a tartozás pontos összegét. Annyiban sem valós a tájékoztatásuk, hogy ha valaki kifizeti a tartozást, akkor a végrehajtási eljárás meg fog szűnni, függetlenül a fizető személyétől. Indokolt lenne elgondolkodni egy közös tulajdon megszüntetési perben, ami végleges megoldást nyújtana erre a helyzetre.
3. Meg lehet/kell próbálni, de ehhez közgyűlési határozat is szükséges.
4. Nem értem, hogy ez miért titok, mert egyébként nem az. Kérdezzen meg a házban egy lakót a közös képviselő személye kapcsán.


Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: