• Melinda 48619 számú kérdése
  • 2019-04-29

Tisztelt Ügyvédi Iroda! Egy társasházi lakásban 4-en vagyunk tulajdonostársak édesanyámmal és két testvéremmel. Édesanyánk meghalt március közepén. Más jelentősebb dolgot nem öröklünk, csak egy szőlőbirtokot, ami egyikünknek sem kell és némi banki és NAV-os tartozást a műveletlen szőlőbirtok miatt, amit Anyukánk nem akart eladni. Édesanyánk kisnyugdíjas volt, évtizedekig én segítettem anyagilag, ahogy tudtam. A hagyatéki ügyintézőnek minden rendelkezésére áll tudomásom szerint, de a hagyatéki tárgyalás hónapok múlva lesz. Ketten biztos hogy mindenképpen minél gyorsabban és jó áron szeretnénk eladni a lakást, a harmadik testvér viszont húzná halasztaná a dogot. Nem tettszik neki, hogy mindent megteszek a gyors eladás érekében: takarítás, fotók, hirdetés az interneten és a környező házakban. Ő nem csinál semmit, mert nem ér rá...Ajánlatot nem tett a vásárlásra, pénze valószínűleg nincs rá. Gyermeke örökölt lakásában él, nem az eladni kívánt lakásban. Van lakástakarékja neki és a gyermekének is, van jó állása, nyaralni járnak, tehát nem egy hajléktalan, hanem egy rendesen dolgozó, normális életet élő emberről van szó. Nem nyilatkozik arról, hogy megkívánja-e venni a lakást. Tudom, hogy elővásárlási joga van a tulajdonostársaknak. A lakást meghirdettem. Vonakodó testvérem szerint várni kell a hagyatéki végzésre. A postaládakulcsot eltette. Nem tudom, mit fizet be, mit nem a rezsiből. Nem jutok hozzá a fizetnivaló csekkekhez. Még szerencse, hogy Anyukánk mindegyikünknek adott kulcsot a lakáshoz. Félek, hogy tartozásunk lesz és a végén elárverezik majd a közös lakást. Fizetem a közös költséget és megrendeltem az Energetikai Tanúsítványt. Szerintem viszont vehetnénk át foglalót és köthetnénk előszerződést az eladásra, elvégre 1/4 része már most is van mindegyikünknek. Miről tárgyalhatok egyedül az érdeklődő vevőjelöltekkel? Foglalót fogadhatok-e el, esetleg valamilyen kikötéssel? Hogyan képviselhetem a tárgyaláskor az együttműködő testvéremet? Mit tegyek, hogy a vonakodó testvérem elővásárlási szándéka jogilag tisztázódjon? Mennyi ideig kell várni a tisztázódásra? Küldhetek neki a teljes ingatlan megvételére vonatkozó írásos vételi szándékot ? Telefonon már lenne jelentkező. Szerinte őszig kell várni az 1/4 hagyatéki miatt, és addig fizessük a rezsit. Nem tudom mire készül. Viszont úgy tűnik eddig csak ketten fizetünk az együttműködő testvéremmel. Az együttműködő testvéremmel más településen élünk, utaznunk kell intézkedéskor. Vonakodó testvérem helyben él. Nem szeretném húzni a dolgot idő-és a lehetséges pénzveszteség miatt.

Előre is köszönöm a segítségét

Kedves Melinda!

Nincs akadálya annak, hogy előszerződést kössenek a vevőjelölttel, még akár foglalót is vehetnek át, ha biztosak abban, hogy Önök hárman maradnak továbbra is tulajdonos, nem fog előkerülni egy öröklési szerződés vagy egy végrendelet. A leveléből úgy tűnik, hogy ez nem lesz gond. Viszont gondot jelent a vonakodó testvér. Az ingatlan egészének eladásához mindenképpen szükség van az Ő közreműködésére, aláírására is. Ennél fogva nélküle nem javaslom az előszerződés aláírását, mert utóbb - további vonakodás esetén - nem fogják tudni teljesíteni az előszerződésbe foglalt kötelezettségüket.
A javaslatom az, hogy írásban nyilatkoztassák meg a vonakodó testvért a szándékairól. Az Ő szándéka lehet az eladás, az önök kivásárlása vagy akár a "nemcsinálnisemmit" is. Ha a nem lehet vele megállapodásra jutni, akkor tartok tőle, hogy meg kell várniuk a hagyatékátadás jogerőre emelkedését, és majd azt követően kezdeményezni a közös tulajdon megszüntetését - akár bírósági perben is.
Ön a testvérét meghatalmazás útján képviselheti, annak tartalma és formája attól függ, hogy milyen eljárásokban szeretnék helyettesíteni egymást.

Egyébként tipikus, vagy legalábbis gyakori az Önök problémája, és - tekintve, hogy többfelé "ágazhat" el - indokolt lenne jogi képviselőt bevonni a saját oldalukon.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: