• Ferenc 48650 számú kérdése
  • 2019-06-03

Kérem szíves válaszát, hogy jelenleg panorámás ingatlanunk új szomszédja úgy kívánna a bontás után építkezni, hogy az új ingatlanát oly mértékben az ingatlanunk elé tolná, hogy elveszne az ORSZÁGHÁZ panorámánk. Milyen jogi eszköz van arra, hogy ezt ne tudja megtenni az új szomszéd, mivel az ingatlant anno ezért vásároltam meg 5 éve, hogy ezt a látványt élvezzem. Ha mégis megteszi a szomszéd mivel építési engedélyt kapna a jelenlegi ház lebontása után a telekre, akkor milyen kártérítést követelhetek a forgalmi érték százalékában?
Köszönöm megtisztelő válaszát.
Tisztelettel: Németh Ferenc

Kedves Ferenc!
Amennyiben az építési előírások ellenében történik a beépítés, úgy annak közigazgatási megakadályozására van lehetőség, fellebbezés és/vagy közigazgatási per útján.
Amennyiben viszont az építési szabályok betartásra kerülnek, úgy a kilátás elvesztése miatt ún. kártalanítási igény érvényesítésére van lehetőség. A kár mértéke nem a forgalmi érték %-ban határozható meg, hanem ún. szakkérdésként a perben szakértő fogja megállapítani.
A fentiek a közös megegyezésen túli eszközök, természetesen van lehetőség arra is, hogy már a tervezés folyamatába is bekapcsolódjon, de ehhez fel kell vennie a kapcsolatot a tulajdonossal, ill. az ő részéről a fogadókészségnek is meg kell lennie.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: