• András 48654 számú kérdése
  • 2019-06-10

Üdvözlöm! Budakeszin szeretnénk építkezni, a kiválasztott építési telek a HÉSZ szerint az LKE3-as övezetben van, amelynél a két beépítési mód is lehetséges: szabadonálló vagy ikres elrendezés. A telek jobb és baloldali szomszédján is áll már épület, mindegyik a telekhatártól több, mint 3 méterre, így értelmezésem szerint szabadonálló beépítésűek. Az építendő ingatan egy korábbi frissen lebontott ház helyére épülne, ami a telek jobb oldali közvtelen határán állt (értelmezéseben ikres beépítésimód lehetett). A kérdésem, hogy az ikres beépítési mód esetében a ház elhelyezhető lehet a telekhatártól 1 méterre is és nem csak közvetlenól a telek határra? Esetleg a kettős beépítési módú telek esetében befolyásolja-e a ténylegs beépítési lehetőséget a szomszédos telkeken ténylegesen alkalmazott beépítési mód (a szomszédos épületek kellően messze állnak)? Például hogy mindekét szomszéd szabadonálló elrendezéssű épülettel rendelkezik, nekünk viszont a telek szűkössége miatt az ikres beépítési mód lenne a preferált, a ház a telek eyógyik oldalától 1 méterre, amásiktól 3-ra kerülne (a szomszédos épületektől így is 6-10 méterre fog állni). A HÉSZ erről egyáltalán nem rendelkezik (az "ikres" szó mindössze kétszer szerepel a szövegben más kontextusban), az OTÉK-ot értelmezve arra jutottam, az ikres beépítési mód mindössze lehetővé teszi a szabadonálló módhoz képest -a nyílászárók korlátozásával- azt, hogy az oldalkertet elhagyva az egyik oldalon az építési határvonalat a telekhatárra tolva, az építési hely kitolódik a telekhatárig, de ez pusztán lehetőség és nem jelenti, hogy a házat a telekhatárra kellene kötelezően elhelyzeni (nem épül ikerház, csak a beépítési mód az ikres). Érdekelne még, hogy az ikres elrendezés esetében mi dönti el, hogy a bal v. jobb oldali telekhatár lesz az építési határvonal, vagy az a telektulajdonos döntése?

Mit jelent a "kialakult állapot szerinti" kitétel az OTÉK-ben, ezt pontosan hogyankellene érteni? Esetünkben még látszik a telekhatáron álló korábbi épület alapja, bár az ingatlan nyilvántartásban már üres telekként szerepel a terület. Ez esetben mi akilakault helyze? A 30 évig ott álló épület v a pár hónapja papíron üres telek?

Válaszukat előre is kösznöm!

Kedves András! Véleményem szerint ezt a kérdést az építési hatóságnál tegye fel, részletesebb - és talán helytállóbb - tájékoztatást fog kapni, mint ezen a fórumon, hiszen a helyi szabályok ismerete nélkül ezt nem lehet pontosan megválaszolni itt.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: