• Agnes 48672 számú kérdése
  • 2019-07-10

Társasház osztatlan közös tulajdonú udvarán 4 gkbeálló (betonozott alap, faszerkezet, oldalfalak nélkül) került kialakításra tulajdonosok által, egy földhivatalhoz be nem jegyzett, az alapító okirat részét nem képező térkép alapján, amelyen az első generációs lakók felosztották a területet.
Az egyik lakó, szintén szeretett volna fedett részt az autójának, telek adottságaiból adódóan a lakásához tartozó telekrészen egy félereszt alakított ki, melyet a szomszéd telek kerítésétől távolabb, fém lábakra rögzített ( oldalfala nincs)
Azok a lakók felháborodtak, akiknek szintén fedett beállójuk van, problémájuk, hogy nem kért tőlünk engedélyt.
A féleresz nem korlátozza az udvaron való közlekedést, így nem értem a felháborodásukat.
Lakógyűlésen támadják, a közös képviselőt megbízták,hogy kérje számon a lakót.
Kérdésem a következő: jogsértő-e ez a fajta diszkrimináció? Mely jogszabály írja elő, hogy a félereszhez a lakóktól engedélyt kellene kérnie?
A társasház udvarára nem tud tűzoltó autó behajtani (a kapubejárón nem fér be) tűzcsap az udvarban nincs, a 4 faszerkezetű beálló tűzveszélyes, megépítésükhöz nem kellett volna hatósági engedély ( kb.80 cm-re a lakóépület mellé épültek zárt láncban)?
Válaszukat köszönöm.

Kedves Ágnes! A korábbi társasházi iratok - alapító okirat, szmsz - kellene ismerni ahhoz, hogy megállapítható legyen, hogy a korábbi beálló jogosultaknak milyen jogai és kötelezettségeik vannak, ill. milyen lehetőségei vannak a "hősünknek". Nagy kérdés, hogy a féleresszel érintett ingatlanrész kizárólagos használatú-e vagy sem, ill. ha igen, akkor is kérdés, hogy a féleresz ebbe a kiz. használatba "belefér-e" vagy sem.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: