• Kozák Györgyi 48689 számú kérdése
  • 2019-08-04

Tisztelt Cím! Van egy ingatlan amit a sógorom venne meg készpénzben. Rövid időn belül (1-2honap) viszont én venném meg tőle CSOK + hitelre. Megtehetem- e? Így neki kell- e illetéket fizetnie? Milyen költségek lennének még? Köszönöm

Tisztelt Cím!

Így kétszer fizetnek illetéket, hiszen a sógora is fizet, és később Ön is, kivéve, ha valamilyen speciális körülmény áll fenn. Pl. korábbi lakóingatlan eladása, ami egy éven belül volt. Meg lehet tenni, hogy először a sógora veszi meg, aztán Ön, csak nem sok értelme van. Kétszer van ügyvédi munkadíj, kétszer van földhivatali eljárási költség is. Az ügyvédi munkadíj a forgalmi érték 1%-a, minimum, a földhivatali eljárási költség 6.600.-Ft, és a tulajdoni lap lekérése a szerződés előtt 1.000.-Ft. Ez van kétszer. Adóznia a sógorának nem kell majd a saját értékesítése miatt, ha ugyanannyiért adja el Önnek, mint amennyiért veszi. Ha többért adja el, akkor lesz jövedelemadó, ami a különbözet alapján számítandó ki. A különbözet az, amennyivel többért adja el, mint amennyiért veszi.

Ám a CSOK feltételei összetettek, kell hozzá többek között biztosítási jogviszony, és a belmagasság is számít. Volt már arra példa, hogy a belmagasság miatt nem kapta meg a vevő a CSOK-ot. A CSOK érdekében ezen felül értékbecslés, közjegyzői díj, és energiatanúsítvány is szükséges lehet, ami együtt kb. 100.000.-Ft, de természetesen bankonként eltérő. A hitel, tehát a kölcsön is bizonytalan. Ám, ha Ön előszerződést kötne a jelenlegi tulajdonossal, és az előszerződés alapján minősítik az ingatlant, és Önt a banknál, akkor már biztosra mehet, hogy megkapja-e a kölcsönt és a CSOK-ot, vagy sem. Ebben az esetben az ügyvédi díj nem az adásvételre, hanem az adásvételi előszerződésre alacsonyabb, ügyvédenként eltérő, de kb. 15.000.-Ft lehet, nincs 6.600.-Ft, és nincs a közjegyzői díj. Tehát a költségek egy része mellett megtudja, hogy biztos meg tudja-e vásárolni, vagy sem. Kérdezze meg a bankokat, hogy előszerződés alapján megcsinálják-e a hitelminősítést.

Ha ugyanis nem talál olyan bankot, amely előre megcsinálja az előszerződés alapján a hitelminősítést, akkor lehet, hogy potyára adja ki a fentiekben vázolt összes költséget.




Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

drkoczkajudit@gmail.com

Közösségi oldal: