• Zsuzsa 48699 számú kérdése
  • 2019-08-12

T. Ügyvéd Úr!
Osztatlan közös tulajdonú házban lévő lakás megvásárlására vételi ajánlatot tettem (a kérdezett ügyvédek szerint rutin munka), melyben az adásvételi szerződés feltétele volt az elővásárlásról lemondó nyilatkozatok beszerzése, az ajánlat a mai napig állt fent. 2 hetes időhúzás után a nyilatkozatokat 3 nappal ezelőtt péntek este küldték át. Bár a tulajdoni lapon szereplő lakótársak úgy tűnik írtak nyilatkozatot, azonban hiányosan (személyi szám, néhányon anyja neve), valamint rendezetlenül, sietve összedobottan. A szerződés megírását már korábban is sürgették, ahogy a lakás összege felének átküldését is (amire nem került sor). Az időhúzás miatt 2 szerződésre jelölt időpont is meghíúsult, valamint az Eladó folyamatos "új szabályai" és akadályozása miatt (pl. készpénzben kéri a teljes összeget, nem intézték a nyilatkozatokat, nem érhetőek el, vissza nem hívtak) az ügyvédek is visszamondták az ügyet. Miután az ügyvéd tájékoztatta az ingatlanost, hogy felmondott, a nyakamba akarták varrni, hogy az ügy miattam "húzódik", valamint nyíltan megfenyegetett az ingatlanos a vételi ajánlat szövegét kiforgatva, miszerint nem kapom vissza a vételi ajánlatban letett 10 %-ot. A telefonbeszélgetés alatt 1 mondatot nem tudtam végig mondani, mert folyamatosan közbevágott és fenyegetett, péntek óta pedig folyamatosan zaklatnak telefonon, bár amíg érdekelt a lakás semmit sem tettek az ügyben. Miután többszörösen bebizonyították, hogy csak a pénzre utaznak, a jogszabályok figyelmen kívül hagyásával, valamint mióta velük kapcsolatban kerültem ez az ügy egyre bonyolultabb és kilátástalanabb, nem vagyok hajlandó egy szerződés által és mégtöbb pénzt veszteni. A vételi ajánlatban egyébként a helyrajzi szám el lett írva (ezt is sürgették), valamint a vételi ajánlat elfogadásáról a mai napig nem kaptam aláírt példányt (ilyen csak nekik van). Ezenkívül az ingatlanos az adó megkerülése végett a saját számlájára utaltatta az összeget, nem az ingatlanirodáéra (de beleírtam az utalás megnevezésébe az ingatlan címét, és azt, hogy letét) A vételi ajánlatban csak annyi szerepelt, hogy ha az én hibámból híusul meg, elvesztem az összeget, ha az övékből, akkor a kétszeresét kapom vissza. (de az nincs konkretizálva, hogy mi számít az ő hibájuknak, illetve az enyémnek).
Kérdésem: amíg jogi képviseletet sikerül szereznem és döntenem a továbbiakról, mit írjak nekik, hogy ne fordítsák a döntésem ellenem és visszakapjam az ingatlanosnak letett összeget? Írjam meg, hogy mivel a nyilatkozatok a hivatalos formának nem felelnek meg, valamint a fenyegetéssel bebizonyították, hogy nem bízhatom bennük, a szerződésről csak a letett összeg (1 napon belüli) átutalása után tárgyalok, ellenkező esetben pedig az ő hibájukból adódóan visszalépek a szerződéstől, így az összeg visszajár? Ha pedig nem, jogi képviselőm által beszéljük meg a továbbiakat?
Van még bármi esélyem visszaszerezni a letett összeget, vagy az végépp elveszett? (Egyébként hivatalosan munkanélküli vagyok, és jelenleg pár hétre van még szállásom, utána azt sem tudom, hol lakom. Ez számít valamit az ügyben?)

Előre is köszönöm válaszát. (ha lehetséges, az oldalon nem szeretném megjeleníteni, email-ben kérnék választ.)

Kedves Zsuzsa!
Az "ingatlanos" jelenleg sikkasztás bűnében van, ezért akár feljelentést is tehetne ellene, ennek megemlítése hatni szokott. A pénz tehát visszajár. Egyéb teendőit pedig az ügyvédi megbízás után az illetékes kollégával beszélje meg, de akár mi is lehetünk az a kolléga ...


Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: