• Magdi 48707 számú kérdése
  • 2019-08-22

Tisztelt ügyvéd úr!
Testvéremmel fele-fele arányban örököltük a házat 10 éve. Először is a tudtom nélkül lakókat költöztetett be, majd ezek a lakók egy Kft-t alapítottak, arról nemrég szereztem tudomást. Nemrég kaptam egy levelet, miszerint a testvéremnek 2,5 millió adóssága van, és az ő részét árverésre bocsájtották. A levélben az áll, hogy beköltözhetően 2 millió, lakottan,1600000. Testvéremről tíz éve nem tudok semmit, a levelei oda mennek a közös házunkba, de én erről sem tudtam, a napokban mentem el megnézni mi van a házzal, és akkor mondták a lakók, de ők nem vehetik át a leveleket, így vissza megy a feladónak. Azt sem tudom, hogy a testvérem tudja-e hogy árverésen van a része. Én szeretnék túladni a házon, mit lehet ilyenkor tenni? 10 éve én szerettem volna a közös tulajdont megszüntetni, de már akkor se találták, így az sem sikerült. Elvileg az ott lakók azt mondták, hogy megvennék a házat,, licitálnának, az én részemet meg megvennék. Ez lehetséges? Vagy olyat tényleg lehet csinálni, hogy az én részemet is felajánlom, hogy elárverezzék? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Tóthné Ivánkó Magdolna!

A közös tulajdon védelmében bármelyik tulajdonostárs önállóan is felléphet, a közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs követelheti.
A közös tulajdon megszüntetésének elsődleges és legcélszerűbb módja a tulajdonostársak megállapodásával történő megszüntetés.A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az egyik tulajdonostárs megvásárolja a másik tulajdonostárs hányadrészét, vagy pedig az érintettek a dolgot közösen értékesítik, és a vételárat felosztják egymás között. Az is előfordul, hogy ingatlanok esetén a felek a közös tulajdonú ingatlant fizikailag felosztják. Amennyiben a felek nem tudnak megállapodni - mert az egyikük a tulajdonközösség megszüntetését egyáltalán nem kívánja -, akkor a bíróságtól kérhető a közös tulajdon megszüntetése, ez esetben a bíróság fogja meghatározni a megszüntetés módját is.Ha a közös tulajdon bírósági megszüntetésére kerül sor, akkor a megszüntetés elsődleges módja a dolog természetbeli(azaz fizikai) megosztása, amennyiben ez lehetséges. Ezzel egyenértékű megoldás, ha az egyik tulajdonostárs közös tulajdon hányadrészét a bíróság megfelelő ellenérték fejében a másik tulajdonostárs tulajdonába adja. Ehhez rendszerint a tulajdonjogot megszerző tulajdonostárs beleegyezése is szükséges. Ha a közös tulajdon a fenti módokon nem szüntethető meg, akkor a bíróság a dolog értékesítését rendeli el. Ez lényegében – a felek megegyezése hiányában – árverésen való értékesítést jelenti, és a befolyó vételárat kell felosztani a tulajdonostársak között.
Közös tulajdonú ingatlan esetén az is megoldást jelenthet, ha a bíróság az ingatlant társasházzá alakítja, amennyiben az ingatlan megfelel a társasház alapítás jogszabályi feltételeinek.


Tisztelettel
Dr. Tóth Gergely ügyvéd és dr.Jámbor Igor Roland ügyvéd
3530 Miskolc, Rákóczi F. u. 14. 1/5.
iroda@jtkiroda.hu

Közösségi oldal: