• Éva 48712 számú kérdése
  • 2019-08-27

T. Ügyvédnő!
T. Ügyvéd Úr!

2007-ben vettünk egy ingatlant, az adásvételi szerződésben az áll, hogy 3 x 80 m2 ház, 1100 m2 telek, 37 millió forint.
Akkor kértem az Eladótól a házról alaprajzot, engedélyeket, stb. Azt mondta, nincs.
Most, 12 év után, szükségünk lenne azokra.
Az Önkormányzatnál nincs semmi más, csak a Szociális Csoportnál egy 2002. évi Nyilatkozat az Eladó aláírásával, hogy a ház 99,9 m2 lakrészű. Nekünk 5 évvel később 3 x 80 m2 - ként adta el ugyanezt az ingatlant! Más irat ott az irattárban nincs, a Jegyző hivatalos módon, levélben értesített.
További "mentem" az Országos Levéltárba.
Ma kaptam tőlük e-mailt, hogy náluk sincs semmi anyag...
Az Ügyfélkapumon keresztül lekértem a tul. lapot: 1100 m2 telek, lakóingatlan "0"!!!
A "térképen" viszont rá van rajzolva egy kisebb "ház" - de hogy mi alapján, azt nem tudom.
Ráadásul ezek a telkek az utcánkban "ikertelkekként" lettek parcellázva, ez a ház pedig EGY nőnek (az Eladónak) építette az apja...
Tehát úgy tűnik, hogy vettünk egy telket, "lakóház" áron...
Azt olvastam, hogy ha 10 évig nem bukik meg vele, már nem fogják lebontani...
Oké, de " átverés gyanús"
Most végrehajtás kért a házra, mert tartoztunk neki közel 5 millióval, ami mára 10 mFt lett.
Kifogást adtunk be a Bíróságra, amelyre még nem kaptunk választ, pedig "soron kívüliséget" kértünk. Az ingatlant megvette egy licitáló időközben, de még nem kaptunk másfél hónapja sehonnan se semmit... Egy-egy részinfót sikerült kapnunk innen-onnan, de nem írásban.
Minden jól van így?
A papíron nem létező és bizonytalan paraméterekkel rendelkezó házzal ÉRVÉNYES AZ ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS?

Válaszukat köszönöm

Éva

Kedves Éva!

Az adásvételi szerződés mindaddig érvényes, amíg annak érvénytelenségét íróság jogerősen meg nem állapítja. A kérdése kapsán elé sok mindent nem értek, többek között azt sem, hogy a 2007-es adásvétel miért éppen 2019-ben jutott el egy, már végrehajtással is terhelt jogvitához.

Ön egyébként nem telket vett felépítmény áron, hanem telket és ténylegesen ott lévő felépítményt, ameny ingatlannak - összsségében - tistázatlan volt a jogi helyzete, nem a tulajdonost illetően, hanem az ingatlan minősítése, ill. a felépítmények nyilvántartása kapcsán. Nem segít már, de a kérdései jelentős részét 2007-ben kellett volna feltenni és/vagy tisztázni, és adott esetben elállni a vásárlási szándéktól.
Az tény, hogy a felépítmények létesítésétől már eltelkt tíz év, innen megváltozott - kedvezőbb - építéshatósági szabályok vonatkoznak az ingatlanra, de ennek pontos lehetőségeit az építési hatóságtól lehet/kell megkérdezni. Amennyiben a végrehajtás eredményre vezetett, úgy az ellen még vannak lehetőségek fellépni, de a vh. mindig egy jogerős és végrehajtható határozaton alapul, azaz ismét csak úgy tűnik, mintha valamilyen kérdés kapcsán elkésett lenne a reakciójuk.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: