• Enikő 48720 számú kérdése
  • 2019-09-03

Tisztelt Ügyvéd Úr / Ügyvédnő!

A kérdésem a következő: 2019 áprilisában eladtam a szülői házamat 47 M forintért (5 évnél régebben volt a nevemen), helyette azonnal megvásároltam a jelenleg lakóhelyemül szolgáló ingatlant (20 M), amely kivett hétvégi ház udvar besorolás alá esik. Időközben adódott egy lehetőség, találtam egy másik ingatlant a környéken, ami jobban megfelel az igényeimnek, szintén üdülő besorolással.
A mostani házat a régi tulajdonos azonos áron visszavenné, a megvenni kívánt ingatlan is ugyanazon az áron van, (szintén 20 M). Mivel az értékesítésből így nem keletkezik nyereségem, ez után adót nem kell fizetnem, ha jól tudom.
Viszont mi a helyzet a vagyonszerzési illetékkel?
A mostani lakóhelyemül szolgáló ingatlan után köteles vagyok-e fizetni bármit is (tekintve, hogy az eladott családi háznál jóval olcsóbban vettem)?
Illetve a jelenleg megvásárolni kívánt ingatlan után kell-e fizetnem (hiszen az a mostani ingatlannal, amit eladni szándékozok, szintén megegyező áron van)?
Amennyiben igen, melyik ingatlannál keletkezik fizetési kötelezettségem és mennyi?
Létezhet, hogy mind a kettőnél?
Vagy egyiknél sem?
Mihamarabbi válaszukat előre is nagyon köszönöm!

Kedves Enikő!
Adófizetési kötelezettsége valóban nem merülne fel a mostani hétvégi ház eladása nyomán, hiszen az eladáson nem realizál jövedelmet.

Az újabb ingatlan megszerzése kapcsán azonban nem érvényesíthet illetékkedvezményt, mert az csak lakás/lakóház esetében illetné meg. A jelenlegi után tehát meg kell fizetnie - vagy ár meg is történt - az illetéket, és ugyanígy a következőnél is a forgalmi érték 4 %-val illetékként kell számolnia.

A jelenleginek a megfizetését meg lehetne spórolni - vagy megfizetése esetén vissza lehetne igényelni - ha nem visszavásárolná a korábbi tulajdonos, hanem felbontanák azt a szerződést.

Amennyiben további kérdései merülnek fel vagy az irodánk a lebonyolításban lehet a segítségére, úgy kérem, hogy keressen!


Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: