• Attila 48725 számú kérdése
  • 2019-09-12

Tisztelt Ügyvédek!

Egyszer kérdeztem Önöket a helyzetünkről, de az azóta megváltozott körülmények miatt érdekelne a véleményük. Akkor röviden összefoglalnám.
2005-ben formai hibás adásvételi szerződés miatt nagyapám ingatlanvásárlási kérelmét nem jegyezte be a földhivatal, mely lakást a húgom és én nevemre vett volna. A vásárlási összeg átadásra került. Ezt egészen a 2010es évekig nem tudtuk, mikor eladtuk volna. Addig azonban az előző tulaj különböző tartozásai terhelődtek az ingatlanra.
2012ben újra találkoztunk az eredeti tulajjal, és formailag megfelelő szerződést írtunk alá, azonban a tartozás miatt nem tudtuk beadni a földhivatalnak. Idén nagy nehezen kifizették a tartozásaikat, és végre miénk lehetne a lakás. Ezzel kapcsolatban lenne a kérdésem az, hogy elkerülhetetlen az új szerződés írása vagy megoldható, hogy legalább a 2012es lépjen életbe? Valószínűleg eladnank a lakást, és új szerződéssel szjat kellene fizessünk az 5 éven belüli eladás miatt, annak ellenére, hogy 15 éve használjuk a lakást. Köszönöm!

Üdvözlettel,
Attila

Kedves Attila!
A jövedelem és az adó számításánál az adásvételi szerződés földhivatali beadásának időpontja a releváns, nem pedig az, hogy mikor keletkezett a szerződés. Ha a 2005-s szerződés benyújtásra került, akkor én abból indulnék ki, hogy a szerzés időpontja 2005 is lehet, de kérdés, hogy az a szerződés érvényes-e vagy sem. A vonatkozó Szja. tv.beli idézet az alábbi:
"Az ingatlan átruházásából, a vagyoni értékű jog visszterhes alapításából, átruházásából (végleges átengedéséből), megszüntetéséből, ilyen jogról való végleges lemondásból (a továbbiakban: a vagyoni értékű jog átruházása) származó jövedelmet azon a napon kell megszerzettnek tekinteni, amikor az erről szóló érvényes szerződést (okiratot, bírósági, hatósági határozatot) az ingatlanügyi hatósághoz benyújtották."
Amennyiben a 2012-s szerződés tartalmi és formai szempontból is érvényes, és ingatlan-nyilvántartási bejegyzésre alkalmas, akkor nem feltétlenül szükséges új szerződés, de a régi beadásával bírságot kockáztatnak, hiszen 30 napon túl nyújtják be a szerződést a földhivatalhoz.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: