• Zoltán 48726 számú kérdése
  • 2019-09-12

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A helyzet a következő: adott egy nagy társasházi lakás, amelyet szeretnénk kettéválasztani, hogy értékesíthető legyen az egyik fele.

1. Olvastam, hogy a társasház döntésén múlik, lehetséges-e két albetétre osztani. Tegyük fel, hogy valamiért ez nem sikerül. Megoldás lehet az, hogy - akár a lakás alapterületének terhére - kialakítunk egy kis előteret, mindkét lakásrészt különbejáratúvá téve, majd miután fizikailag így kettéválasztottuk a lakást, használati megosztási szerződéssel rendezzük a jogi helyzetét? Ha igen, megoldható a közművek külön leválasztása vagy a közös költség fizetésének kérdése? Milyen módokon rendezhető például a társasházi közgyűlésen való részvétel joga?

2. Elképzelhető, hogy nem 40+40 négyzetméteres, hanem egyéb felállásban kerül felosztásra a lakás. Ez esetben (ha sikerül a külön albetétesítés), van valamiféle előírt minimum terület a kisebbik lakás részére?

3. Elképzelhető, hogy jobb taktika a társasházzal szemben, hogy előbb az ember elvégzi a két lakás fizikai leválasztását, és utána kéri a külön albetétesítést?

Válaszát előre is köszönöm!

Zoltán

Kedves Zoltán!
1. Elvileg elképzelhető egy ilyen megoldás, bár ez is felvet építéshatósági, közüzemi szolgáltatói kérdéseket és megoldandó feladatokat.

2. Lakás minősítést kell kapnia az építési hatóságtól, amibe belefér, hogy ne két 40 m2-es lakás kerüljön kialakításra.

3. Ez társasházanként változik, ha nem zárkóznak el a módosítástól - hiszen a saját laásukra ez semminemű vűltozást nem jelent - akkor máris el lehet kezdeni a TH-módosítási folyamatot.



Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: