• Ágnes 48727 számú kérdése
  • 2019-09-12

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretnénk eladni a szülői házat aminek1/2 része anyukámé a másik 1/2 rész pedig a gyerekeké.A ház árából egy másik ingatlant szeretnénk venni de úgy,hogy csak anyukám lenne a tulajdonos.Kérdésem,az lenne ha a vásárolt ingatlannál csak anyukám lenne a tulajdonos az illeték fizetését befolyásolja vagy nem.Nekünk is tulajdonosnak kell lenni a vásárolt ingatlannál vagy nem,az illeték miatt?

Tisztelt Ágnes!

A visszterhes vagyonátruházási illeték általános mértéke - ha a törvény másként nem rendelkezik - 4%.
Ingatlan résztulajdonának szerzése esetén a szerzett tulajdoni hányaddal arányos összegre kell alkalmazni a 4%-os illetéket. Tehát a tulajdoni hányadnak megfelelő értékben szükséges illetéket fizetniük.

Léteznek azonban emellett különböző illetékkedvezmények és - mentességek, amelyek nem összevonhatók, fennállásuk esetén nem kell illetéket fizetni, vagy az illetéket nem lehet a mentes féltől követelni:

-1 éven belül vásárolt és eladott lakás esetén az illeték alapja a 2 lakás árának a különbözete, a 4%-os illetéket csak ezután az összeg után kell megfizetni,
-lakóház építésére alkalmas telek megszerzése illetékmentes, ha a vevő vállalja, hogy azon 4 éven belül lakóházat épít és ezt jogerős használatba vételi engedéllyel igazolja
-35 év alattiak első lakástulajdon szerzése kedvezményes – 2%-os illetéket kell csak fizetni – amennyiben az egész lakás forgalmi értéke 15 millió Ft alatt van, illetve
-haszonélvezeti, özvegyi joggal terhelt vásárlás esetén a vagyoni értékű jog összegét le kell vonni az ingatlan értékéből az illeték számítása előtt stb.

A felsorolás nem teljes, itt csak a leggyakrabban előforduló eseteket gyűjtöttük össze. Pontos tájékoztatást az adott ügylet teljes ismeretében tudunk adni a kiszabásra kerülő illetékről, és az esetleges csökkentő tételekről.


Tisztelettel
Dr. Tóth Gergely ügyvéd és dr.Jámbor Igor Roland ügyvéd
3530 Miskolc, Rákóczi F. u. 14. 1/5.
06 46 320 411
iroda@jtkiroda.hu

Közösségi oldal: