• Attila 48734 számú kérdése
  • 2019-09-19

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Azzal keresném meg Önt, hogy egy 2005-ben vásárolt ingatlan adásvétele meghiúsult amiatt, hogy az ügyvéd formai hibás szerződést írt, és mire ezt megtudtuk, az eredeti tulaj tartozásai az ingatlanra terhelődtek, amit csak később tudtunk meg. Most rendezte végre a tartozását, és a mi tulajdonunkba kerülhetne az ingatlan. Annyi lenne a kérdésem, hogy mivel most új szerződést kell írni, amiben a 2005-ben átadott 6 millió forintra hivatkoznánk, ezért ez látszana, mint vételár. Ha viszont utána eladnánk az ingatlant, akkor szja kötelezettségünk lenne az ingatlan után. Ennél viszont a mostani eladási ár mínusz 6 millió forintot vennének alapul, vagy lehet arra hivatkozni, hogy a 2005-ben átadott 6 millió forint KSH adatai szerint jelenleg kb. 9.5 millió, és azzal számolni a különbözetet? Köszönöm!

Üdv,
Attila

Kedves Attila, többedik alkalommal járjuk már körbe a témát, de szerintem lassan túlnő a fórum kereteim a kérdése, mert pl. még nem tudjuk, hogy mi volt a baj a 2005-s szerződéssel. Ha azt tudnánk, akkor lehet, hogy átvághatnánk a gordiusi csomót.
A KSH-s adatokra alapozott vételár véleményem szerint a NAV előtt nem állna meg, bár nem találkozkoztam még ilyen próbálkozással.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: