• Andrea 48736 számú kérdése
  • 2019-09-23

Adott egy kis szövetkezeti lakótelep, amelynek házai és lakásai az Otthon melege pályázat keretében szigetelve lettek és ablakcserék történtek. A szerződéses összeget úgy írtuk alá lakásonként, hogy egy része az állami támogatás, egy részt a lakástulajdonos vállal, egy részét pedig a szövetkezet adja hozzá a tartalék tőkéből. Lehetett választani egy összegben vagy 5 vagy 10 éven át havonkénti részletekben fizetni. Aztán úgy alakult, hogy a munkálatokat végző vállalkozó rengeteg csúszással, hibával, pazarlással végezte el a munkát. A műszaki elenőr többször szedette le a falakról a szigetelést, stb. Mi lakók akkor reklamáltunk, állandóan nekünk kellett a műszaki ellenőrrel együtt kűzdeni azért, hogy valamennyire elfogadhatóan végezzék el a munkát, mert nagyon durva hibák voltak. Egyébként a vállalt 2 hónap helyett a mi házunk például több mint egy évig volt felállványozva. Az akkori elnök nem akart kötbért kérni a vállalkozótól, egyáltalán nem a lakók érdekét nézte, gúnyolódott rajtunk a vállalkozóval együtt és úgy beszéltek velünk, mintha tőlük kaptuk volna ajándékba, ingyen az egészet. Ráadásul, mint utólag kiderült, még valamiféle pótmunkára is szerződött a vállalkozóval. Ezt a szerződést már velünk lakókkal nem iratták alá, és fogalmunk sincs róla, mit takarhat, mivel még a kötelező munkát sem végezték el maradéktalanul. Majdnem minden lakónak még külön szakembert kellett fogadnia, hogy a hiányosságokat elvégeztesse, pedig a szerződésben állítólag benne volt a helyreállítás. Aztán az is kiderült, hogy a banknak sem fizette rendszeresen a részleteket az elnök, az a szövetkezeti pénz eltűnt, ami a szövetkezeti hozzájárulást adta volna, amivel együtt aláírtuk a szerződést, tehát most ennyivel többet kellene fizetnünk a szerződésben általunk aláírt összeg felett. Például én úgy írtam alá, hogy 5 éven át fizetek havi 9800 Forintot, ebből most az lett, hogy az általam aláírt összeg helyett most már egy évig havonta 38 ezer forintot kell fizetnem és még az sem biztos, hogy ez elég lesz, mert kérdezni sem lehet. Az új elnök azt mondja, hogy majd akkor pereljük be majd ESETLEG! az előző elnököt, ha már befizettük a hiányzó összeget, meg még bizonyítékok kellenek, majd akkor összehív egy közgyűlést és megbeszéljük. Nekem ez furcsa, mert azért, ha eltűnik a szövetkezet pénze, az miért olyan nehezen bizonyítható, sőt az is, hogy az aláírásunk nélkül szerződött a szigetelést végző céggel még pótmunkára is, amikor az első naptól kezdve látszott, hogy nem képesek elfogadható munkát végezni. Sajnos a lakók többsége, bár van zúgolódás, már beletörődött, hogy kifizesse az összeget, sőt vannak, akik azt mondják, örüljünk, hogy valaki elvállalta a vezetést a kusza ügy után. A mostani elnöktől sem nagyon lehet semmit kérdezni, mert agresszívan, támadóan válaszol.
Egyáltalán lehet-e valamit tenni esetleg egyénileg vagy tényleg büntetlenül megteheti egy szövetkezeti elnök, hogy lelép több tízmillió forinttal?
Válaszukat előre is köszönöm.

Kedves Andrea!

A rendelkezésre álló információk és iratok birtokában lehetne véleményt formálni arról, hogy a háznak vagy akár az egyéneknek milyen jogaik és lehetőségek lennének. A kérdése alapján nem kizárt, hogy akár polgári, akár büntető "vonalon" el lehetne indulni a korábbi elnök ellen. A jelenlegi elnök vonakodását nem értem, de őt egy érvényes közgyűlési határozattal aktvabb munkára lehetne sarkallni, ezt is érdemes megfontolni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: