• Angéla 48741 számú kérdése
  • 2019-09-26

Üdvözlöm,szeretnék egy fontos kérdésemre választ kapni: - adott egy rendes bérleti szerződés a lakástulajdonos és én közöttem.Mikor ezt megkötöttük akkor én ennek segítségével be tudtam jelentkezni az ingatlanba tehát a lakcímkártyám ide szól ( ha jól tudom készült fénymásolt példány erről a szerződésről az okmányirodában mikor megcsináltattam a lakcímkártyámat,de nem vagyok benne biztos).Azonban a tulajdonos időközben meggondolta magát és szeretné ha elmennék, viszont saját bevallása szerint elhagyta a bérleti szerződést korábban, tehát csak nekem van meg egy darab eredeti példányban a szerződés.Ő azt mondta hogy adjam oda neki az én szerződésemet és ez alapján szeretne engem kirakni, ha nem teszem meg akkor bemegy az okmányirodába és ki fogja kérni és az alapján fog lakáskiürítési pert indítani ellenem.

Kérdésem az lenne hogyha a tulajdonosnak nincsen a birtokában az eredeti lakásbérleti szerződés attól még megindíthatja a lakáskiürítési pert?Elég egy fénymásolat is hozzá ha van egyáltalán, nem kell az eredeti dokumentum?Köszönöm a válaszát előre is!

Kedves Angéla!
Tekintve, hogy a perek elektronikusan zajlanak, így a bíróság számára ki sem derül, hogy eredeti vagy másolati okiratot csatolt be a bírósághoz a peres fél elektronikusan. Ennél fogva ennek a kérdésnek nincs is jelentősége. Mint ahogy annak sem, hogy valaki be van-e jelentkezve vagy sem, a kiürítés jogalapja ettől függetlenül fennáll vagy nem áll fenn.
Ha a bérleti jogviszont a bérbeadó meszünteti/felmondja, akkor önnek el kell hagynia az ingatlant, aminek akár egy kiürítési perben érvényt is szerezhet a bérbeadó.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: