• Annamária 48742 számú kérdése
  • 2019-09-26

Tisztelt Ügyvéd Úr! Kérem segítsen.Az mbvk oldalán van egy panel lakás amelynek 50%-ra árverezés van elrendelve, de nyilván ez a folyamat csak az ingatlan felére vonatkozik így ugye nem beköltözhető állapotban van.Én nem is szeretnék beköltözni,ellenben befektetésnek venném meg az ingatlant. Ezen a lakáson nincsen senkinek sem haszonélvezete.

Két rövid kérdésem lenne: 1.- hogyha én tudnám megvenni az ingatlan 50%-át amire a végrehajtás vonatkozik,akkor kérhetek bérleti díjat az ingatlan másik 50%-os tulajdonosától és ha igen mekkora összeget? Hiszen az én 50%-os részemet is ő használja és nincsen rajta senkinek sem haszonélvezete.
2.- ha úgy veszek bármikor ilyen résztulajdont,hogy az egész ingatlanon van haszonélvezet akkor is kérhetek bérleti díjat és mennyit?

Köszönettel fogadom megtisztelő válaszát.

Kedves Annamária!
1. Igen, bár nem bérleti díjnak hívjuk, hanem ún. többlethasználati díjnak, de a lényege és a mértéke ugyanakkora. Az adott ingatlan piaci bérleti díjának az 50 %-ra jogosult azért, mert az ön részét is a másik tulajdonos használja. Ezt akár bírósági úton is ki tudja kényszeríteni, ill. ítélet birtokában végre is tudja hajtatni.
2. Nem, mivel a haszonélvező jogosult az ingatlant birtokolni és használni, azaz ezekben a jogokban még a tulajdonost is megelőzi. (Ezért szokás azt mondani - mellesleg tévesen - hogy a haszonélvezeti jog erősebb jog, mint a tulajdonjog.)
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: