• Ildikó 48747 számú kérdése
  • 2019-10-01

Üdvözlöm Önöket, s a következő kérdésben kérnék tanácsot.: Férjemmel 30 év vagyunk házasok, korábban mindkettőnknek saját ingatlana volt, melyeket külön-külön el adtunk, s változatlanul saját névre vettünk egy-egy másik ingatlant. Először is jól gondolom-e, hogy így a vásárolt lakások különvagyonnak minősülnek továbbra is? A fontosabb kérdésem, hogy öröklés esetén mi lesz a rend az elhunyt házastárs ingatlanával kapcsolatban, ha mindkettőnknek 2 saját gyermeke van, közös pedig nincs. A 2-2 gyerek közötti kapcsolat igen rossz, így nem szeretnénk, ha köztük emiatt bármi kötelezettség, kapcsolat kellene hogy legyen. Egy végrendelet segítene-e valamit, hogy elkerülhető legyen a közös tulajdon, az egyezkedés, stb.. Köszönöm előre is válaszukat.

Kedves Ildikó!
Igen, jól gondolja, a különvagyoni ingatlanok megőrzik ezen minőségüket akkor is, ha a házassági életközösség alatt eladja és mást vesz belőle, vagy "csak" készpénzben őrzi tovább.

Öröklés: Mindenki után a saját gyerekek örökölnek, max. a túlélő házastárs haszonélvezeti jogával terhelten. Azaz Ön után pl. nem fog örökölni a férje két gyermeke, ill. fordítva sem. Amennyiben lesz (özvegyi) haszonélvezeti jog, akkor az a jogosult halálával megszűnik, az már nem "öröklődik" tovább.

Azt hiszem sikerült teljeskörűen megválaszolni a kérdését, ha mégsem, kérem, hogy jelezze!

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: