• Majoros Gyorgy 48768 számú kérdése
  • 2019-10-20

Tisztelt Ugyved ur,

ket evvel ezelott vasaroltuk ujonnan az ingatlant, melynek a vizvezetek halozatan immaron masodszor - de eltero helyen - jelentkezik ugyanolyan hiba (falikorong tultomitettseg miatt elreped).
Ervenyesithetek-e garancialis igenyt az eladoval (aki egyben az epitetto is) szemben ebben az esetben? Ha igen, mi modon?

Koszonettel, Majoros Gyorgy

Tisztelt György!

A lakásépítéssel kapcsolatos kötelező jótállás szabályait a 181/2003. (XI.5.) Korm. rendelet határozza meg.

A Korm. rendelet 1-4. mellékletei határozzák meg, hogy az építtető vállalkozó mely épületszerkezeti elemre mennyi kötelező jótállást kell vállaljon. A szabályozás 2014. 04. 09-el változott, az ezt követően megkötött szerződések esetén már 5 és 10 éves jótállási (= garanciális) kötelezettség is terheli az építtetőt (korábban egységesen 3 év volt). A levelében említett vízvezeték-hálózat vagy a 3. vagy a 4. melléklet hatálya alá esik konkrét anyagfajtától függően(tehát 5 év vagy 10 év a jótállás).

A Korm. rendelettől a megrendelő hátrányára nem lehet eltérni, de a vállalkozó ennél kedvezőbb garanciális feltételeket is vállalhat.
A jótállási igény a jótállási jeggyel érvényesíthető, amelyet a műszaki átadás-átvételkor kellett megkapniuk. A vállalkozó a bejelentett jótállási igény alapján 15 napon belül köteles a hibát megvizsgálni, és az Önök jótállási igényéről nyilatkozni. A javítást/cserét úgy kell teljesíteni, hogy az a lakás használatát ne akadályozza

Az nem derült ki a leveléből, hogy a korábbi cserék garanciális alapon történtek-e, de tekintettel arra, hogy könnyen elképzelhető, hogy konstrukciós hibáról van szó, javaslom, hogy szükség esetén ügyvédi segítséget is vegyenek igénybe a bejelentéshez.

Kecskemét, 2019. október 22.

Tisztelettel:

dr.László Tamás ügyvéd
6000 Kecskemét, Hornyik János krt. 4. 1/4.
+36 20 576 0010
+36 20 576 0010
laszlo.tamas.dr@gmail.com

Közösségi oldal: