• János 48769 számú kérdése
  • 2019-10-22

Közös használatú telken van 3 építés alatt lévő ház sorban egymás mögött. Ha a közútról nézzük, akkor a telek bal oldalán van egy kapu, amin keresztül be lehet jutni a házakhoz és a másik hosszabb rész, ami az 1-es ház előtti kerítés rész.
Az lenne a kérdésem, hogy mi a szokás ilyenkor már ami a járda takarítást érinti (fűnyírás és ami leginkább érdekes télen a hóeltakarítás). Közös-e a felelősség vagy rátolják az 1-es házra, ami az utcafronton van?
Gondolom mindenki szeretne majd valami használati megosztást/társasházat. Ebben az esetben, ha ez megtörténne, hogyan lehetne közös felelősséggé tenni a járdán a hóeltakarítást?
A kapu előtti rész is érdekes. Ott feltételezhetően az útnak legalább szolgalmi joga lenne az áthaladóknak, de az is lehet, hogy közös maradna az egész út. Én vagyok az 1-es házban. Mire kell figyeljek, ha nem akarok rosszul járni? Azért érdekel, mert keveset lennék télen a házban.



Kedves János!
A közös használat alat mit értünk? Közös tulajdont? Akkor a fenntartás közös feladat és költség kérdése.
A közösen - vagyis mindenki által - használt részek és az utcafront is ebbe a körbe tartozik, egymás között kell kialakítaniuk a tisztítás, karbantartás rendszerét.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: