• Edit 48770 számú kérdése
  • 2019-10-22



Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ingatlan jogi tanácsot szeretnék kérni Öntől .Kicsit problémás a dolog , mert igazán nem értem a jogot ,hogy lehet ilyen átverés a sok jogszabályban amit közjegyzőnek köszönhetek.

Egy osztatlan tulajdonban lévő ingatlanban ½ részben voltam tulajdonos , a szomszédom idegen volt nagyon jól kijöttünk egymással. Elköltöztek , mert gyermekük született és kicsinek bizonyult a lakás. Örültünk is kicsit hiszen lányom előtte nem sokkal ment férjhez és így megvásároltuk az Ő részüket. Így továbbra is osztatlan tulajdon maradt és ügyvédnél készítettük kizárólagos használatra egy megegyezést. Tehát az Én részem maradt ½ rész a lányomnak ¼ a vejemnek szintén ¼ rész lett a tulajdona. Az ingatlan teljesen különálló kerítéssel leválasztva külön órákkal csatornával, tehát csak annyi a probléma hogy az utcafront 2 méter miatt nem megosztható. Mivel nem volt pénz a megvásárlásra ezért 2004 –ben hitelszerződést kötöttünk a bankkal úgy , hogy az Én tulajdon részemet felkínáltam fedezéknek amennyiben a hiteltörlesztéssel bármi történik. A szerződés aláírásánál bennem volt egy rossz érzés és a közjegyzőt megkértem ,hogy készítsünk egy kiegészítést külön iratban azon feltétel szerint , mivel Én csak az ingatlant adtam a banknak fedezetnek és abban esetben ha az ingatlant el kell adni mert bedől a hitel és nem tudják tovább fizetni és árverésre kerül a dolog, akkor vállalom a különbözet megtérítését .Ebben az iratban szerepel , hogy az Én ½ tulajdon rész kizárólagosan az én tulajdonomat képezi és csak az ingatlan a fedezetet vállaltam az ingóságokra nem A közjegyző ezt aláírta ellenjegyezte .Most ott tartunk , hogy árverezték a házat és A végrehajtó szerint a teljes összeget fogják szétosztani , úgy hogy mivel a lányom kb. 1 millió adóságot halmozott fel egyéb adóságokból amit szintén jelzálogként rákerült a tulajdonlapra , hogy a banknak kell fizetni több milliót az rendben van azt vállaltam . végrehajtó szerint mivel osztatlan közös tulajdon ezért egyéb más is közös tehát a fizetség is .Ha most minden adóságot kifizetnek ,és a fenn maradó összeget részarányosan szét osztják akkor nekem nem marad semmi amiből tudok venni egy kis lakást magamnak.

Azt nem értem ,ha kizárólagos jogom van az ingatlanban Én tulajdon részemre,akkor az ingatlan vételárából is a fele engem illet meg , kivétel persze amit a banknak tartozunk, akkor miért osztják el úgy , hogy kifizetnek mindent ami a tulajdonlapon szerepel adóság amit Én nem vállaltam , csak a bankot és a megmaradt összeget is szét osztják részarányosan. Magyarul felhalmoztak egy csomó adóságot és Én kifizetem helyettük , plusz még pénzt is kapnak a tulajdonrészemből , így nekem szinte semmi nem marad a fél ház árából.

Tisztelt Ügyvéd Úr köszönöm , hogy levelemet elolvasta és kérem ha lehetséges megtistelő válaszát , tanácsát.

Tisztelettel : Gáborné

Kedves Edit! Az aláírt iratok - használatmegosztási megállapodás és a hitelhez kapsolódó okiratok - nélkül nem látom a teljes képet, így a válasz is szükségszerűen hiányos.
DE: A közös tulajdonból fakadó kötelezettségek a tulajdonostársakat terhelik, azokat közösen viselik, még egy esetleges végrehajtási eljárás nyomán is. Azokat önnek teht nem vállalnia kellett, vagy kizárni azok viselését, hanem azok megtérítésére jogszabálynál fogva kötelezett.
Ezért történik most mindaz, ami történik. Megjegyzem, hogy az árverés elkerülése mindenképpen indokolt lenne, még egy esetleges áron alul történő eladás útján is, mert az árverés jelenti a legnagyobb veszteséget az Önök számára.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: