• Bettina 48774 számú kérdése
  • 2019-10-23

Üdvözlöm Ügyvéd Úr!
Lenne egy olyan kérdésem,hogy adott egy telek 2 házzal
4en vagyunk örökösök rajta a 2 nagynényjém és mi ketten a testvéremmel. Tavaly meghalt a nagypapám akié volt a ház. Azóta az egyik örökös ott lakik a házban a fiával, minket hármunkat be se engednek a házba. El szeretnénk adni a házat de aki ott lakik az nem egyezik bele. Mikor tudunk velük beszélni mindig azt mondják hogy miért nem tudunk várni arra hogy kifizessenek minket. De viszont semmi nem utal arra hogy igazából ki is szeretnének minket fizetni, mert csak hitegetnek minket. Mondtuk nekik hogy adjuk el a házat mindenki ki lesz fizetve. Ezt nem szeretnék mert azt mondták hogy nem tudnak hova menni. Esetleg lehet e arra esély hogy az egyik házat mi hárman eladjuk a másik megmarad nekik. Vagy valami lehetőségünk lenne e arra hogy ki legyünk fizetve vagy menjünk bíróságra az üggyel? Több mint 1 éve laknak ott semmit nem fizetnek nekünk,még a gázt is kikapcsolták azóta és még a gázórát is elvitték az illetékes emberek. Mit tanácsol tisztelt ügyvéd úr?!

Kedves Bettina!

Sajnos gyakori helyzet, hogy a közös tulajdon kialakulását követően - ami gyakran öröklés útján valósul meg - az egyik tulajdonos asználja az ingatlant, a másik pedig mind a használatból ki van zárva, mind eredménytelenül sürgeti a közös tulajdon megszüntetését.

Két út áll Önök előtt:

1. Tekintettel arra, hogy kizárólag Ő használja az Önök részét is, ennek a túlhasználatnak a pénzügyi kompenzációját kérhetik ún. többlethasználati díj jogcímén.

2. Kérhetik a közös tulajdon megszüntetését, ennek többféle módozata van, ezekről az ingatlan pontosabb ismeretében lehet részletesebben nyilatkozni, de az egészen biztosan elképzelhető mód, hogy a bennlakó megváltja az Önök tulajdoni hányadát - vagy akár fordítva - vagy árverés útján kerül értékesítésre az ingatlan, megszüntetve ezáltal a közös tulajdont.

A tulajdonostárs részéről az az érv, hogy nem tud hová menni, nem valós érv, megkapja az ingatlanhányadának az ellenértékét, abbólvehet másikat vagy bérlehet stb. Az, hogy az a pénz kevés lesz egy ugyanilyen ingatlan megvételére? Ez igaz, de ez még nem teszi jogszerűvé a jelenlegi használati viszonyokat.

A két megoldás akár párhuzamosan is megvalósulhat, ill. amennyiben peren kívül nem lehet megállapodni egyik kérdésben sem a bennlakó tulajdonostárssal, úgy mindkét megoldás bírósági úton is kikényszeríthető, ezekben a folyamatokban az Irodánk is tud segíteni Önöknek.



Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: