• Kósáné 48785 számú kérdése
  • 2019-10-30

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A feltett kérdésre válaszolva:
Pécelen az ingatlan romosan üresen áll. Én járok átt ellenőrizni,hogy teljesen ne lopják szét.(Többször betörtek) Szeretném eladni,mert nem hiszem,hogy a felesége vagy a gyerekei igényt tartanak rá.Sajnos nem tudok velük kapcsolatba lépni.Nem válaszolnak sem az emailra sem a levelekre.Van a nagybátyámnak életbiztosítása is ,amit fel kellene venni.De papírok nélkül nem léphetek ez ügyben.Kérem adjon tanácsot,mit csináljak?Hány év az amikor az ingatlan az államé lesz?
Köszönettel.
K.Károlyné

Tisztelt Kérdező!

Értem, hogy szeretné eladni, de ehhez meg kellene szereznie.
Azt is értem, hogy az örökösök nem foglalkoznak sem az ingatlannal, sem az életbiztosítással, de ez még nem jelenti azt, hogy Önnek lenne bármiféle öröklési jogosultsága arra, hogy megszerezze azt. Jelen állás szerint ezt az örökösökkel kötött megállapodás alapján tudja megszerezni - majd eladni.
Ha nem születik ilyen megállapodás, akkor az elbirtoklás jöhet szóba, de ahhoz 15 éven keresztül szakadatlanul, quasi tulajdonosként kell használnia az ingatlant. Az állam automatikusan nem szerzi meg, az "idők végezetéig" fennmaradhat a jelenlegi tulajdonosi struktúra, mindaddig, amíg a bejegyzett tulajdonosok el nem idegenítik az ingatlant, vagy valaki elbirtoklás címén meg nem szerzi tőlük.

Állnak tehát Ön előtt lehetőségek, de azok nagyjából a fentiek körében valósulhatnak meg.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: