• Ilona 48788 számú kérdése
  • 2019-10-31

8 éve édesapánk halála után öcsémmel megörököltük az apai részt. A hagyatéki eljárás során az örökölt ingatlan felét törvényes öröklés jogcímén megkaptuk. Felesége az özvegyi haszonélvezeti jogot örökölte Az örökséghez tartozott egy garázs, de ennek tulajdonjogáról lemondtunk az özvegy javára. Így annak teljes mértékben ő a tulajdonosa. A Budapesti I. számú Körzeti Földhivatal hivatalos értesítése szerint részünkre bejegyezték az ingatlanra 1/4-1/4 arányban a tulajdonjogot. Valamint az özvegyi jogot az özvegy részére.
Szeretném tudni, hogy nekünk öcsémmel milyen jogaink és kötelességeink vannak az ingatlannal kapcsolatban?
Mindkettőnknek van saját lakása, tehát mi az örökölt ingatlant nem használjuk.
Van lehetőségünk arra, hogy békés úton hozzájuthassunk az örökölt ingatlan értékéhez pénzben? Mostanában történtek olyan dolgok, amelyek alapján ez lenne a legideálisabb megoldás.

Kedves Ilona! A közös tulajdont meg lehet szüntetni, ennek korlátait kizárólag a felek megállapodási hajandósága és fizetési képessége határozza meg. Le kell ülni, mindenki mondja el, mit szeretne, mit tud és mit akar vállalni, és talán kialakul belőle egy olyan konstrukció, amely minden érintett fél részére kielégítő megoldást jelent. Ha nem tudnak ilyet kialakítani, akkor viszont az üzvegyi jog azt jelenti, hogy az azzzal érintett tulajdoni hányadot az özvegyi jogosult birtokolhatja, használhatja és hasznosíthatja, azaz ezzel kapcsolatban az önök, mint tulajdonosok lehetőségei, finoman fogalmazva is korlátozottak.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: