• Rozália 48789 számú kérdése
  • 2019-10-31

Tisztelt Ügyvéd Úr
Nekem olyan problémám van hogy 2016-ban vásárolt a volt párom a közös gyermekünknek egy ingatlant ,akkor még kiskoru sulyosan halmozottan sérült (aki már 16 éves)ő a tulajdonos,az apja a haszonélvező engem mint a gyermek édesanyját kinevezett a gyámügy mint vagyonkezelöt.Az ingatlan egy sorház középső lakása.
A probléma ott kezdődik hogy a szomszéd miota mienk a lakás azota a ház háta mögötti udvarát nem gondozta(valoszínü hogy elötte éveken se),s ezáltal a két területet elválaszto keritést teljesen kinyomta a nagy gaz ,ráadásul a saját padlásfeljároját anno felfalazta mert átépitette a lakását s féltetőt csinált oda ahol a feljároja volt igy a mi területünkön levő feljárot használja évek ota (szorgalmi joga nincs) mivel ez a lakás kb 3 évig állt üresen mert kihalt az elöző tulaj s az örökösök nem foglalkoztak vele.
Bejelentést tettem az önkormányzatnál a gaz és a padlás miatt de a letakaritási és rendbe tételi felszolitáson kivül nem tudnak semmit tenni mert nem 1 éven bellüli.
Miota a második önkormányzati területszemle volt folyamatosan rágalmaz s becsületsértö dolgokat üvöltözik ránk,mivel szoltam hogy le fogjuk zárni teljesen a saját területünket bele értve ebbe hogy a mi padlásfeljáronkat se használhatja hanem oldja meg ha már a sajátját átépitette.
A kérdésem az lenne hogy milyen jogi lépéseket tudok tenni az ügyben hogy a fiatalkoru sulyosan sérült ingatlan tulajdonost megkárositotta?

Tisztelt Rozália!

A kérdésében benne van a válasz, előidézheti a kívánt állapotot a saját terület lezárásával, amennyiben az valóban a saját területe. Ezzel elindul egy birtokvita, amelyet azonban így nem ön fog kezdeményezni, azaz a szomszéd majd megindítja, ha nem tetszik neki. Ezzel kapcsolatban a bíróság fogja majd kimondani végső soron, hogy kié a terület és ki jogosult a használatára és köteles a karbantartására.
Természetesen a szomszéddal meg is lehet egyezni, akkor a procedúra elkerülhető.


Tisztelettel
dr.Stein Barnabás ügyvéd
8000 Székesfehérvár, Vár krt. 23. I/6.
+36 30 2377413

steinbarnabas@t-online.hu

Közösségi oldal: