• K. Anita 48799 számú kérdése
  • 2019-11-09

Tisztelt Ügyvéd Úr!

6 éve vagyok együtt a párommal nem bejegyzett élettársi kapcsolatban. Nekem már jóval korábban volt 1/1-es tulajdonban egy lakás, ahova befogadtam a páromat és azóta is velem él egy háztartásban. Se a lakóhelye, sem pedig a tartózkodási helye nem az én lakásomra szól. Volt néhány belsős felújítási munka amelyet ő végzett el ( festés, terasz külső burkolása, egyéb kisebb benti munkálatok, illetve néhány bútort ő cserélt ki saját költségén. )

Viszont a lakás fenntartásának költségeit én viseltem, ezekhez külön nem kaptam anyagi hozzájárulást részéről.
Az autó fenntartásának és üzemeltetésének a költségeit szintén én viseltem. Kapcsolatunk az elmúlt hónapokban megromlott, fennáll a lehetősége a külön válásnak.

A kérdésem az lenne, hogyha én elküldöm, akkor valamekkora összeget ő követelhet tőlem a fentebb leírtak alapján?
Jogilag jár-e neki "lelépési díj"? Illetve kell-e attól tartanom hogy esetleg résztulajdont követelne az én lakásomból?
Van olyan jogszabály amely kimondja, hogyha bizonyos ideig nem bejegyzett párkapcsolatban élünk, akkor egy idő után minden közössé válik, beleértve akár a gépjárművet, akár az ingatlant is?

Tisztelettel várom válaszát, köszönöm!

Kedves Anita!
A párja max az által végzett beruházásokat kérheti megtéríteni, ha azok még nem évültek el (5 év), tulajdonjogi igénye a lakás kapcsán nem lehet, az az Ön külön tulajdona. Az autóról nem tudok nyilatkozni, ahhoz ismerni kellene annak a szerzési körülményeit, a vétleár eredetét.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: