• Roni 48821 számú kérdése
  • 2019-11-21

Tisztelt Ügyvéd Úr/Ügyvédnő,
1/2 éve eladtam ingatlanomat, mely több, mint 5 éve volt tulajdonomban, kisebb értékű ingatlant vásároltam, nem újépítésűt, így adómentes adásvétel volt, melyet a NAV vissza is igazolt.
Kérdésem:
Találtam egy üdülőövezetben található ingatlant a Balatonnál, mely társasházi lakás.
Ennek az ingatlannak kisebb az értéke, mint azé az ingatlané, melyet eladnék.
- Mivel a vásárlástól számított 2 éven belül adnám el ingatlanomat (társasházi lakás), kellene e adót vagy szja-t fizetnem? Amennyiben kellene, minek az értékét veszik alapul? A 2 lakás értéke közti különbséget vagy valamelyik lakásét? Hány % a fizetendő adó/szja?
- Mivel a megvásárolni kívánt ingatlan üdülőövezetben található, kommunális adót, ingatladót, stb. kell e fizetni utána? Ha igen, mi alapján számítják ki?
Felteszem, állandó lakcímként probléma nélkül bejelentkezhetnék, jól gondolom?
Szíves válaszát előre is köszönöm!
Roni

Kedve Roni!

Az eladott lakás utáni adófizetés "lezárt" ügy, ha nem keletkezett jövedelem, akkor nincs adófizetés, de ha lenne, a későbbi vásárlás nem befolyásolná/csökkentené azt! Szja-t csak eladás esetén kell fizetni - ha kell - szerzés esetében nem.

A szerzés nyomán vayonszerzési illetéket kell fizetnie! Az újabb lakás megvásárlása kapcsán - ha az az eladáshoz képest három éven belül történik - illetékkedvezményre lesz jogosult, azaz - ha drágább lakást vásárol, mint az eladási ár - a két ingatlan forgalmi értékének különbsége lesz az illetékfizetés alapja, a mértéke pedig 4 %.

A fenti kedvezmény csak akkor vehető igénybe,, ha a vásárolt ingatlan minősítése is lakás, nem pedig üdülő vagy más...

A helyi adó fizetési kötelezettségekről az eladótól és a helyi önrkományzat adóosztályáról szerezze be az információkat.

Az okmányirodában kérdezheti meg a bejelentkezés lehetőségét, de lakás esetében annak egészen biztosan nem lesz akadálya.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: