• Sándor 48822 számú kérdése
  • 2019-11-23

Üdvözlöm tisztelt ügyvéd úr. Kb 10 éve vettem Kecskeméten egy közös zárt udvaros részen egy kicsi mellék épület jellegű 37 m2 lakást 335/1000 eszmei hányaddal. A lakás külön álló épület az udvar sarkában helyezkedik el . Az óta fizetem rendesen a közös költséget. Az idén esedékessé válik a különálló , külső utcafrontos épület tető szerkezetének a felújítása 15 millió forint összegben . 11 lakó van ebből 7 a nagy házban 4 a melléképületekben . Köteles vagyok-e én is részarányosan belefizetni a tetőfelújításba . Ugyan is én minden felújítási munkálatos saját erőből végeztem el a lakásomon a 10 év alatt . Ha fizetnem kell akkor mennyit ? És ha nem tudom kifizetni közben el adhatom e a lakást,mert gondolom különben ráterhelik a lakásomra az összeget .--Sajnos a válasz sürgős lenne . Előre is köszönöm tisztelettel F Sándor

Tisztelt Sándor!

Azt kell kiderítenie, hogy ugyanahhoz a társasházhoz tartoznak-e Önök, vagy a két épület külön-külön társasház. A 335/1000 eszmei hányadból és a társasháztörvény vonatkozó rendelkezéseit alapul véve úgy gondolom, hogy Ön egy 4 lakásos külön társasház egyik lakásának tulajdonosa, csak a két társasház azonos földrészletet, telken található.

Ha az alapító okiratukban nincsen valamilyen eltérő kitétel, akkor Ön nem kötelezhető egy másik társasház felújítási költségeinek megfizetésére.

Mindenképpen konzultáljon azonban a közös képviselővel, ugyanis az Ön által leírtak kevesek egy megalapozott szakmai véleményhez!

Tisztelettel:

dr.László Tamás ügyvéd
6000 Kecskemét, Hornyik János krt. 4. 1/4.
+36 20 576 0010
laszlo.tamas.dr@gmail.com

Közösségi oldal: