• Klaudia 48829 számú kérdése
  • 2019-11-30

Tisztelt Szakértő!
Ősz elején adásveteli szerződést írtunk alá a férjemmel egy még épülőfélben lévő társasházi lakásra. Csokot és támogatott lakáshitelt igényeltünk az ingatlan megvásárolásához, amire már aláírtuk a bankkal a szerződéseket, illetve az ingatlan vételárának kb 28%-át önerőként már átadtuk, a földhivatalban márciusig széljegyen szereplünk. Az adásvételi szerződésben az szerepel, hogy a kivitelezőnek év végéig be kell adnia a használatabvételi engedélyhez való kérelmet. Ez nem fog megtörténni a határidőre. A kivitelező most azt szeretné, hogy egy újrakalkulált árral módosítsuk az adásvételi szerződést, illetve új dátumokat írjunk bele. Ellenkező esetben, felmondja a szerződést, megkapjuk a már kifizetett összeget plusz a foglaló összegét. A szerződésben jelenleg az szerepel, hogy a szerződést felmondani csak a bank hozzájárulásával lehet.
A kérdés az lenne, hogy amennyiben ő év végén szerződést szeg azzal, hogy nem szerzi meg a használatbavételi engedélyt, és mi bepereljük, az ingatlanra kerül-e perfeljegyzés a földhivatalnál?
Válaszukat előre is köszönöm,
Klaudia

Kedves Klaudia!

Amennyiben a szerződés nem tartalmaz az egyoldalú módosításra lehetőséget - feltételezem, hogy nem - és a bank sem adja meg a hozzájárulást - miért is adná meg? - úgy a kivitelező módosítási törekvése eredménytelen marad. Az más kérdés, hogy ez nem viszi-e őt arra, hogy a szerződés nem megfelelő teljesítésével próbáljon valamit elérni, akár módosítást, akár felbontást.
A felbontási lehetőséget is meg kellvizsgálni a szerződésben, csodálkoznék, ha a szerződés módosításának visszautasítása felmondási lehetőséget adna a kivitelezőnek.

Ha az év végéig nem lesz használatbavételi engedély, akkor az még nem jelenti egyértelműen azt, hogy pereskedni kellene, de ha mégis per lesz, akkor a kereset ismeretében lehet majd perfeljegyzést kérni, nem minden per esetében van ilyenre lehetőség.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: