• Sándor 48830 számú kérdése
  • 2019-12-01

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Érdeklődni szeretnék, hogy albérleti szerződést felmondhatnak e azonnali hatállyal az albérlők abban az esetben, ha csótányt találnak a lakásban ill. nem invázióról hanem pár naponta 1-1 látogatóról van szó? Természetesen az irtást a kérésükre megrendeltem többször is és én magam fizettem, vagyis levonattam velük a rezsiköltségekből. Az irtás során az egyikük a vegyszer miatt kiütés és arcduzzanatra is panaszkodott pár napig, amelyet most a fenyegetőzés során, hogy ők azonnal, kb 2 héten belül ki akarnak költözni, felhozott. A szerződés szerint, amelyet írtunk, azonnali hatállyal csak abban az esetben mondhatják fel ha "az ingatlan olyan állapotban van, hogy a használata az egészséget veszélyezteti (abban az esetben is, ha erről a tényről a bérlő a szerződés megkötésekor vagy az ingatlan használatbavételének időpontjában tudott)". A kérdés itt az lenne, hogy védhető az az álláspont, mely szerint a csótány nem jelent akkora egészségügyi kockázatot, ami miatt az ingatlan lakhatatlan lenne? Ráadásul, az üzenetváltások alapján is igazolt, hogy kevesebb a bogár, és el is ismerték, hogy az új fajta irtás kicsit használt.
Kellene e tartanom ezesetben, ha jogi lépésre szánják el magukat? Megtarhatom az óvadék (kaució) utolsó 1 hónapra eső részét, amelyet nem fizetnének ki, mert már elköltöznek? A szerződés lejárta előtt másfél hónappal költöznének, egyedül az utolsó hónapot nem fizetnék ki így, ami nekem ugye kiesés, főleg ha nem találok addig új bérlőt.

Köszönöm
Sándor

Kedves Sándor!

Már maga a csótány is, de az irtás okozta további kellemetlenségek véleményem szerint indokolttá teszik a bérlő elégedetlenségét, a szerződés nyelvére elfordítva pedig a felmondás megalapozottságát. Tekintve, hogy a bérbeadó nem "prezentálja" folyamatosan a szerződésszerűen elvárt állapotot, ezért az azonnali hatályú felmondásnak van helye, ill. az elszámolás keretében a kaució - az elmaradt bérleti díjak ellentételezése címén - nem tartható vissza.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: