• B. Sándor 48832 számú kérdése
  • 2019-12-03

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Elsősorban információt szeretnék kérni ingatlan ajándékozási illetékkel kapcsolatosan.

Adott egy családi kertes ház. Ezt több mint 10 éve örököltük 3-an édesanyám halála után. Én, nővérem valamint édesapám örököltük az ingatlant. A részek elosztása a következőképp történt. Én kaptam 45%-ot, nővérem szintén 45%-ot, édesapám pedig 10%-ot.

Az ingatlan piaci értéke jelenleg, körülbelül 40 millió forint.

A napokban édesapám felajánlotta, hogy ajándékba adja nekem a 10%-ot, tekintettel arra, hogy apai ágról van egy féltestvérem, akire idővel nem szeretne hagyni semmi családi okok miatt. Ezzel nem szeretném lopni az idejét.

Az internet mély bugyraiba beleástam magam, de nem találtam kielégítő választ, illetve jogi dolgokban nem vagyok jártas, így nem mertem bízni a számtalan oldalon feltüntetett Ptk. hivatkozásokban.

Első kérdésem: Ajándékozás során, ahol részünkről akár szerződést sem fontos írni, felmerülhet-e illeték, tekintettel arra, hogy egyenesági rokontól kapom az ingatlan részt.

Második kérdésem.: Természetesen, nem akarom, hogy édesapám, bármilyen kárt szenvedjen a későbbiekben emiatt, ezért haszonélvezeti jogot szeretnék a nevére bejegyezni az ingatlan rám eső részére, amennyiben lehet így. A haszonélvezeti jog bejegyzésének van-e illetékdíja?


Szeretném kérni, hogy amennyiben lehetséges, e-mailen ( email címem: b..@hotmail.com ) keresztül kommunikáljunk, tekintettel arra, hogy munkaidőben, nincs lehetőségem felvenni a telefont. Amennyiben Ön szerint, egy személyes találkozó alkalmával, könnyebben választ tudna adni számomra, kérem egyeztessünk egy időpontot.

Esetlegesen, édesapám hozzájárulásával megadom az Ő telefonszámát, akár vele is tud egyeztetni. Mobiltelefon:+3630.... Az Ő neve is B. Sándor.

A válaszát előre is köszönöm!


Tisztelettel:
Sándor

Tisztelt B.Sándor Úr!

Köszönettel vettük megkeresését. Az alábbi információkkal tudunk szolgálni a feltett kérdéseire:

Tekintettel arra, hogy ingatlan ajándékozásáról van szó, szükséges az ajándékozási szerződést ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba avagy közjegyző által készített közokiratba foglalni. Ilyen formában lehetséges csupán az illetékes földhivatalhoz benyújtani átvezetés végett a szerződést. Önök esetében nincs illetékvonzata az ajándékozásnak tekintettel arra, hogy egyenesági rokonok között az ajándékozás illetékmentes.

Haszonélvezeti jogot tulajdoni, illetve eszmei hányadra is lehetséges alapítani. Jelen esetben a meglévő 45 %-ára, illetve a megszerzendő 10 %-ára is van lehetősége haszonélvezeti jogot alapítania az édesapja részére. Mivel szintén egyenesági rokonokról van szó az Önök esetében, ezért szintén nincs illetékvonzata a haszonélvezeti jog alapításának.

Amennyiben további kérdése van, kérem keresse Irodánkat az alábbi e-mail címen keresztül: racsaidr@racsaidr.hu




Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.hu
racsaidr@gmail.com

Közösségi oldal: