• Bea 48840 számú kérdése
  • 2019-12-11

Tisztelt Dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd,

Egy 18. kerületi osztatlan közös tulajdonú ingatlan ügyében - mely nem társasház- szeretnék tanácsot kérni.
Az ingatlan 6 házrészből áll, mely a 90-es évekig az Önkormányzat tulajdonát képezte.
Javarészt nyugdíjasok lakják, ami először kedvezőnek tűnt, de elhalálozásukkal gondok fogak felmerülni, mely a 6-os lakás esetében már fennáll. Ezt az örökös 2018 novemberében értékesítette mindenféle használati megosztás nélkül.
Perelhető e azért, mert erre nem gondolt?
Mi az ingatlan vásárlásakor kaptunk használati megosztást, mely szerint a házrészek előtti és mögötti résszel illetve a felette lévő padlásrésszel rendelkezhet kizárólagosan az adott házrész tulajdonosa(i), átjárást biztosítva a többi lakó részére. A ház melletti rész közös, de a legszélső elkezdte kisajátítani magának. Megoldás lenne, ha felmérettetnénk az ingatlan alapterületét és kiszámíttatnánk, hogy tulajdonrész arányban ki mennyi négyzetmétert használhat az udvarból? Aki túlhasználja azzal fizettethető e bérleti díj?

Az új lakó a házrész felújításakor közel félévre elzárta a közös udvar parkolóját, így azt nem tudtuk használni, emellett átrakta a bejárati ajtaját, elé építve egy hatalmas teraszt. Semmihez nem kérte hozzájárulásunkat és nem is keresett meg minket a mai napig. A munkásai elégették a bográcsozásra felaprított tűzifánkat, az ott elhelyezett balta eltűnt, a pincéből kilopták a világítást… Sérelem díjra perelhető e? (Még Áprilisban sikerült elkapnom említve a sok kárt és ha nem kárpótol akkor rendőrséghez fordulok, ő erre megfenyegetett, hogy olyan bandát hozat ide, hogy többet egy percet sem fogok aludni illetve kárt tesz az autónkban)
A most itt lakó a terasz mellé parkol, így se ki se be nem tud más autó parkolni. Kedves szavakkal nem lehet nála elérni semmit. Már két hónapja nem tudunk kiállni a saját autónkkal mögüle.

Még májusban eladó ingatlanként meghirdették a legszélső lakást, külön árulva a hozzáépítést: garzonként… Ekkor bementem az ingatlanfelügyelethez. Itt kiderült, hogy nincs engedély semmire. Mivel a hozzáépítések 10 éve fennállnak, azt tanácsolták vigyem polgári perre az ügyet, mert maga az ingatlan túl van építve (6 lakás helyett kb 3 lehetne), azok semmilyen szabálynak nem tesznek eleget, egyértelmű bontás lenne.
Voltam egy ügyvédnél, aki azt tanácsolta mihamarabb szabaduljak meg az ingatlantól, nem éri meg a pereskedés. (A mai ingatlanárak mellett nem szeretnénk életünk végéig hitelt fizetni, ezért a maradás mellett döntöttünk párommal. Illetve adtunk esélyt az új lakónak, hátha jobb lesz.)
Júliusban egy magát új tulajdonosnak valló nő elkezdte újra szétbombázni az épületet. Most ez a nő csak rajtunk követel 23500 Ft-ot a hátsó kapu felújításáért. (Mert 3 doboz festéke ráment és zárt cseréltetett rajta). De jogilag ő egy senki ezen az ingatlanon, a tulajdoni lapon nem történt változás 2018.11.08. óta…
Állítása szerint összességében 70000 Ft-jába került ez a művelet és mivel három lakó használja szerinte ezt a bejáratot így ennyit kell fizetnünk. (Nem jogsértő, hogy ezzel az első három lakó nem használhatja a hátsó kaput?) A felújítás költségéről természetesen nem tájékoztatott minket előre (én ingyen lefestem, párom meg lecseréli a zárat, így 10-15 ezer Ft anyagköltségből meg lett volna.) Kértem bizonyítsa számlával a kiadását. Azóta másfél hónap eltelt, de számla nincs. Mi meg nem fizettünk, már vissza se köszön.
Mindemellett az ő házrésze három helyen is akadályozza tulajdonom hozzáférését (kiálló épületekkel, lépcsőkkel, kerti bútorokkal, illetve a közös részen tárolja az építési törmelékét). 60 nm-nek van feltüntetve a 2018-as adásvételin (az Önkormányzat 35m2-errel adta el, építési engedély nincs, papíron tehát továbbra is 35m2 alapterülettel rendelkezik) Egy 1989-es gázterv alapján amit most előszobának használ az egy közös raktár. A közös terület kisajátítása miatt perelhető e?
Az 5-ik házrész illegális hozzáépítése kb 15 m2, bejárati ajtaja pont az én udvaromra nyílik, az én részemet használja 6 éve, itt dohányzik, zavarja a magánszférámat (ha 15 fok felett van tárva-nyitva áll az ajtaja, káromkodik, látom ahogy esznek). A saját maga előtti rész körbe van kerítve egy kapuval ellátva. Illetve a közös parkolón van egy illegális azbesztet tartalmazó palából tákolt kb. 20 nm-es tárolója. (Sajnos az illetékes jegyző nem foglalkozik a magánszférám megsértésével és a terület elbirtoklásával és az életveszélyes tároló szerinte nem az)

Bontást szeretnék kezdeményezni mindkét épületrész és a tároló esetében, szeretnék egy házirendet, szeretnék egy olyan használati megosztást, mely be van jegyezve a földhivatalnál, hogy a lakók nézeteltérésükkor tudjanak mire hivatkozni és ne legyen az, hogy „neked semmi közöd hozzá, mert nem laksz itt negyven éve”… Ez talán megkönnyítené házrészünk későbbi eladását is.
Többi lakótól támogatást nem kapok, mert nem akarnak rosszban lenni a hátsó lakókkal, mindemellett igen kevés pénzből gazdálkodnak, mert nyugdíjasok. De szeretném őket is némiképp képviselni, mert túlságosan jóhiszeműek.
Nem tudom, hogy mennyire támadhatóak a fent leírt esetek? Megéri e a fáradságot (egy 2-3 éves pert)?
Tényleg az az egyetlen kiút, ha eladom az ingatlant?

Van e lehetőség személyes tanácsadásra Önöknél, hogy részletesebben megbeszélhessük milyen úton érdemes továbbindulni? Mennyi lenne ennek az óradíja?

Köszönöm megtisztelő figyelmüket és előzetes tanácsukat.
Üdvözlettel,
Beáta

Kedves Bea!
A közös tulajdon egyik "rákfenéje" a használat kérdése, ill. annak rendezettsége.

Az eladás már csak azért sem jó megoldás, mert a jelenlegi rendezetlen, vitaatható helyzet az eladási árban is megjelenik, ill. eladói oldalról korrektségi, jóhiszeműségi kérdések is felmerülhetnek az eladás folyamatában.

A használat rendezése - ha másként nem megy - bírósági úton a megfelelő megoldás, amelynek része lehet az Ön által is említett ún. többlethasználati díj iránti igény érvényesítése.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: