• Valéria 48844 számú kérdése
  • 2019-12-14

Tiszt(elt Ügyvéd Úr! Vásároltam egy évvel ez előtt egy 1175 nm üres telket, - ami zártkert volt, de átminősitést kapott igy épitési telekként szerepel. Épitettem rá egy könnyüszerkezetes 6o nm-es házat. Miután egyedül élek - őzvegyként - a telek ami 12 m széles és 11o m hosszú volt és 10 m szintkülönbséggel. Ugy döntöttem, hogy a telek felső - panorámás részét - eladom. Igy is törtét 375 nm-t eladtam. Ügyvédnél kötöttük a szerződést és az adás - vételi szerződés mellé egy kizárólagos területhasználati szerződs is készült. Az adás-vételi szerződés utolsó bekezdésében szerepel, hogy a két szerződés csak együtt érvényes és hatályos. Ennek ellenére a vevő csak az adás-vételi szerződést küldte be a Földhivatalhoz. Ott be is jegyezték, de mint oszthatatlan közös tulajdon. A vevő 3 hónap mulva eladta és most épitkeznek rajta, mint szálláshely. Az egész terület mint a csatatér, figyelmen kivül hagyva a kizárólagos szerződésben foglaltakat. Még földmérővel változási vázrajz is készült a 375 nm és a közöshasználati út feltüntetésével. Ez sem került be a Földhivatalhoz. Hol ott előzetesen jóváhagyta a Földhivatal. Csupán a két tulajdonosnak kellett volna aláirni és visszaküldeni, de ez nem történt meg és igy lett eladva. Ilyenkor mi a teendő, Én szeretném ha a Földhivatalhoz bekerülne és a két szerződés csak együtt müködne. Én 76 éves vagyok nem akarok a gyerekeimnek itthagyni egy ilyen bizonytalan helyzetet. Kérem szives válaszukat. Milyen jogszabály iraja elő , hogy a Kizárólagos használati szerződés az adás-vételi szerződéssel együtt valóban hatályos és érvényes lehet. A Földhivatalnak nem kellett volna hiánypótlásra felszólitani az első vevőt, hogy csatolja be a Szerződést - hiszen az Adás-vételi Szerződésben benne volt, hogy csak együtt érvényes és hatályos.? Válaszukat előre is köszönöm Tisztelettel Ené Valéria

Kedves Valéria!

A közös tulajdon esetében a tulajdonosok jogosultak rendezni és megosztani az ingatlan használatát, amit szerencsére sokszor meg is tesznek. Az a szerződés azaonban az ingatln-nyilvántartásban csak mint okirat kerül elhelyezésre, annak rendelkezései a tulajdoni lapon nem jelennek meg, így annak nincs különösebb jelentősége, hogy beadták-e a földhivtalhoz vagy sem.
A szerződés - a földhivatali benyújtás nélkül is - azonban kötelezi a feleket, a tulajdonostársakat, így a szerződéses kötelezettségek ismeretében - és a másik fél kifogásolható magatartásának ismeretében - lehetmeghatározni, kitalálni a lehetséges lépéseket. Ez feltehetően ügyvédi közreműködést igényelne.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: