• Bela 48851 számú kérdése
  • 2019-12-28

Tisztelt Ügyvéd Úr/Asszony!

Egy új építésű lakást vásároltam 2018 evvegen Budapesten, természetesen az átadása csúszással tortent, több mint fél évvel.
A kivitelezési munkakkal voltak gondok de 2019 nyáron a birtokbaadas megtörtént. Még ezelőtt kértem hogy a nyomáspróba és egyéb garancia jegyeket adják át majd erre egy személyes megbeszelest kert a kivitelező ahol elmondta ilyen nincs és nem muszáj megvenni a lakást visszavásárolja, persze akkor már jóval többet ért (illetve extra dolgokat is vettem bele, redőny, klíma stb, amit szintén nem fizetett volna ki…) Volt olyan lakó akinek előszerződése volt és kötbér fizetésre azt mondta a kivitelező hogy felejtse el, ellenkező esetben nem lesz vegleges szerződése vagyis lakása. Természetesen az ügyvédje ott volt mellette, aki az elő és végleges szerződést is csinálta amiért a vevő fizetett 1%ot ami nem kevés de hát ilyen több lakásos tarsashaznal mindig a kivitelező ügyvédje intézi a szerződést, és semmilyen szinten nem képviseli a vevő vagyis ügyfele érdekeit…

Azert írtam ezt le, mert így kicsit lehet látni a múltat és tapasztalatuk alapján biztos vagyok benne hogy tudni fogják melyik a legjobb/eredményesebb út számomra.

Ami kérdésem lenne:
1) Nem kaptam a lakásról semmilyen garancialeveket mert tulajdonképpen megzsaroltak, pontos műszaki tartalom, mérési jegyzőkönyvek,még energia tanúsítványt sem adtak, egyedül birtokbaadasi jegyzőkönyv van. Kerhetem ezt most még tőlük?
2) A birtokbaadastol számított 3 évig van garancia a lakáson? (Nem a szerződés aláírásától?)
3) Mindenre 3 év van vagy a nagyobb elemekre födém stb több év garancia is van?
4) Sajnos nem 3 rétegű hanem 2 rétegű üvegek vannak így parasodik az ablak, erre a válasz az volt hogy szellőztetni kell, penész még nincs, a műszaki leírásban is 2 rétegű volt, de attól tartok az ablakokon a parasodas nem fog megszűnni. Ezzel érdemes valamit csinálni? Ha igen milyen lépést tegyek?
5) A terasz nagyon rondan lett lerakva, félő hogy fel van fagyva, és az alattam lévő lakó ázni fog. Sajnos a lakásom részei amik érintkeznek a terasszal ott már a szegély léc leesett/ felpupusodott vagyis vizesedik. Ez a birtokbaadasin is rajta van, illetve az is hogy a műszaki papírokat nem kaptam meg. Itt annyit mondanak, hogy az a fuga kiesett a jarolapok közül (1 éves lakásnál!!!) ott újra fugaznak majd. Ezzel nem oldják meg a problémát, mit csináljak? Igazságügyi szakértő? Vagy műszaki ellenőr vagy egy szakember akivel vitatkozhatnak? Egy részben fel kellene szedni a jarolapot és akkor kiderül hogy van-e alatta szigetelés vagy sem,csak félek hogy utána azt mondják hogy megbontottam és így nincs garancia. (Csak ezzel lehet kideríteni hogy lett lerakva, van-e szigetelés, fel van e fagyva stb) Elég nagy felületről beszélünk ez költséges és ha későbbiekben azik majd a lakásom az sokba fog kerülni. Ha áztatatom az alsó szomszédot akkor a tarsashaznak kell megcsinalnia de azt is mi lakók fizetjuk ki, ha jól tudom a terasz javítása mégha a lakáshoz is tartozik a társasház koltsege.
6) Végezetül a közös képviselő a kivitelező embere, aki a társasházban lévő hibákat összeírja, de semmi nem történik. Hogyan tudunk ez ellen fellépni? Gondolom rugjuk ki, és utána ha nem teljesít?

Talán még nem vagyunk megkésve mert ezt a projekt céget is kb max 1 év múlva felszámolják utána sajnos semmit nem tudunk csinálni… így drága közös kepviselonk meg is jegyezte hogy ne lazadozzunk mert akkor a cég megszűnik, és semmilyen garanciális javítást nem végeznek el, vagyis ő úgy védi az érdekeinket mint az ügyvéd aki a kivitelező ügyvédje de még is mi fizettük.

Elnézést a hosszúra nyúlt levélért, és előre is köszönöm segítségüket

Üdvözlettel
Béla

Kedves Béla! Válaszok a kérdései sorrenjében:

1. Igen.
2. Igen.
3. Igen.
4. Ha a szerződés/műszaki leírás 2 rétegű üveget tartalmazott, akkor itt csak saját költségen lehet változtatni.
5. A jövőbeni félelmekre - még ha reálisnak is látszanak - nem lehet igényt alapítani, de ha előállnak a nem várt kellemetlen fejlemények, akkor a szakértői vélemény elkészítését javasolnám, aztán arra alapítva - akár bírósági - igényérvényesítés.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: