• Juci 48902 számú kérdése
  • 2020-02-13

Tisztelt Ügyvédnő, Ügyvéd Úr!
Az alábbi helyzetben szeretném segítségüket kérni.
Adott egy osztatlan közös tulajdonú saroktelek, melyen két különálló lakóház áll. A közművek teljesen különválasztva, a bejárat is külön-külön a két utcáról történik. Ez az egész ingatlan valamikor a családom tulajdona volt, de bonyolult folyamaton keresztül, ily módon lett megosztva és az egyik ingatlan a telekrésszel együtt értékesítve. A másik ingatlanban jelenleg is én élek a családommal.
A terület még korábban a családom tagjával használati megosztás keretében -fizikailag-kerítéssel is le lett választva. Az egész telek kb. 800 m2. Tudtommal az új jogszabályok szerint albetétesíteni kellett volna a területeket.
A másik ingatlan tulajdonosai külföldön dolgoznak, nem mutattak nagy hajlandóságot ennek a jogi helyzetnek a rendezésére. Tudomásomra jutott, hogy eladták az ingatlant. Az online felületről kinyomtattam a tulajdoni lapot, melyen már az új tulajdonosok széljegyként be vannak jegyezve és számomra "furcsa" az egész.
Több kérdésem lenne: ez az eljárás jogszerű-e így, hogy nincs albetétesítve a két ingatlan? Korábban volt egy elővásárlási jogról történő lemondásom. Ez ebben az esetben is érvényes? Nem kellett volna engem is tájékoztatni, akár hivatalosan? Előre is köszönöm segítségüket.

Kedves Juci!
1. Nem kellett volna albetétesíteni, az mindössze lehetőség lett volna.
2. Az eladás során Önnek elővásárlási joga lett volna, ennek körülményeit meg kellene vizsgálni, mert lehet, hogy élhetne ezzel a jogával. A lemondás - a korábbi - nem lett volna alkalmazható ebben az eladásban.

Szerintem egy ügyvédi konzultációt megérne a dolog...

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: